Начало Здраве Дерматолог: Cлънцезащитните кремове пазят до 2 часа

Дерматолог: Cлънцезащитните кремове пазят до 2 часа

СПОДЕЛИ

Слънцезащитните кремове действат до 2 часа след нанасянето им, след това трябва да се мажем отново. Ако обаче влезем в морето, срокът на действие на такива кремове е още по-кратък – 20 минути и вече не сме защитени. Това каза дерматологът проф. Николай Цанков – член-кореспондент на БАН и почетен председател на Българското дерматологично дружество, в интервю за Агенция „Фокус“.

Според Цанков в България вече може да се намери всичко най-добро на тема „защита от слънцето“. Той съветва и първо да потърсим препоръка от лекар, преди да си купим слънцезащитен крем. Ако обаче не можем – да се ориентираме „съвсем лаически по пигментацията на своята кожа“.

Дерматологът посочи, че хората се делят на шест типа по отношение на пигментацията на кожата и българите принадлежим към третия – тези, които могат и да изгарят, и да почерняват. „Най-популярните слънцезащитни фактори са 30 и 50, има и по-високи, но те са за по-специални случаи. Но това, което трябва да се знае, е, че слънцезащитата е валидна 2 часа – на всеки 2 часа трябва да се нанася отново. Обикновено грешките, които стават, са следните – човек живее някъде на квартира или на хотел, които не са на брега на морето, и оттам пътува 15-20 минути до плажа, след това сяда да пие кафе и то минава един час. И така, като се е намазал сутринта, се прибира без да се е намазал отново“, обясни професорът.

Проф. Цанков посочи, че особено внимание трябва да се обърне на малките деца и особено на бебетата. „Бебетата се мажат с фотозащитни кремове, които имат минерални съставки – обикновено в тях има цинкови соли, талк – те дават един бял цвят на крема, който майките не обичат, тъй като децата им се виждат малко като зацапани. Всъщност този бял цвят изчезва за 20-30 минути. Но, от друга страна, децата шават – знаете колко е мъчно да се намаже едно дете – и белият цвят дава и представа кои участъци от кожата са намазани и кои не“, каза дерматологът.