Начало Общество ДЕТСКА ГРАДИНА „ЗВЪНЧЕ“ СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ „ЗАЕДНО В РАЗЛИЧИЕТО, ЕДИННИ ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ“

ДЕТСКА ГРАДИНА „ЗВЪНЧЕ“ СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ „ЗАЕДНО В РАЗЛИЧИЕТО, ЕДИННИ ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ“

СПОДЕЛИ
През месец октомври 2021 година ДГ „Звънче“ спечели проект на Центъра за образователна политика на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ).
Проектът „Заедно в различието, единни за по-добро бъдеще” е съобразен с основните постановки на Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Р България 2021 – 2030 г., Програмата за дейността на ЦОИДУЕМ и плана на Община Панагюрище за интеграционна политика. Цели се утвърждаване на междукултурните ценности и многообразието в образователната среда. Ще се постигне подобряване на условията за равен достъп до качествено образование в мултикултурна среда на децата и засилване на мотивацията им за участие в образователния процес. Акцентира се върху европейските политики за интеркултурността, които се интерпретират като възможност за взаимно обогатяване чрез взаимодействие между децата, изява на собствената културна идентичност и поле за формиране на национална идентичност. Чрез проекта ще се осъществи ефективно сътрудничество на детската градина с родителите и привличането им като партньори в провеждането на интеграционните политики.
Създава се действащ педагогически модел за социализация на децата, образователна интеграция и зачитане на плурализма и многообразието. Предоставят се равни възможности за образование и творчество в мултикултурна среда и компенсиране на дефицити в развитието, за да се изградят нагласи за толерантност и възприемане на различията. На базата на изградения качествен капацитет и натрупан професионален и практически опит ще се организира Общински форум с участието на педагозите и родителите. Закупените материали за творческа дейност, техника и театрални костюми ще подобрят образователната среда в ДГ.
Планирани са дейности и иновативни методи за уважение правата и свободите на всеки индивид, опознаване на основни етнически характеристики, преодоляване на предразсъдъци и дискриминационни нагласи, подготовка на родителите за осъществяване на образователната интеграция на децата, работа със семействата за разясняване на ползите от образованието на децата им, формиране на родителски клубове, провеждане на информационни кампании за адекватно включване в проекта с оглед на максимална социална вградимост, постигане на чувствително разширение на социалния хоризонт и подобряване на житейските перспективи. На децата и родителите се предоставя свободата да учат, да приемат знания и умения, предадени с любов, и да изпитват радост от това, което правят заедно с учителите и доброволците в творческите клубове: „Вълшебството и чарът на театъра и музиката“; „Пъстър детски свят“; „Традиции на етносите“; „На червено спри!“; Лятна спортна академия „Весели игри“; Хепънинг „Заедно в многообразието, единни в различието“ – финализиране на проекта със сценична и творческа изява на децата-участници и достигане до осмисляне на националните ценности и традиции с цел съхраняване и утвърждаване на националната идентичност.
Прилагането на интегриран подход ще повиши ефективността в работата на детската градина по обхващане и задържане в образователната система на деца в задължителна предучилищна възраст и ще подобри достъпът до предучилищно образование чрез активизиране и обучение на децата и родителите в благоприятна образователна среда. За постигането на пълноценна социализация и интеркултурно образование на всички деца в детската градина педагогическият екип се насочи към търсене на иновативни методи и форми на работа и осигуряване на необходимите условия и ресурси за провеждане на: Академия за родителите, дискусионен форум, интеракции, тренинги, хепънинг.
Успешната реализация на проекта „Заедно в различието, единни за по-добро бъдеще” ще повиши авторитета на ДГ „Звънче” в публичното пространство.