Начало Общество Димитър Ананаиев хвана кръста в Стрелча

Димитър Ананаиев хвана кръста в Стрелча

СПОДЕЛИ
Днес, 06.01.2023 г. гр. Стрелча тържествено отбеляза Богоявление и 175 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев. Празникът започна още от сутринта с камбанен звън и отслужване на Божествена Света литургия в храм- паметник „Св. Архангел Михаил”, след което продължи с литийно шествие към река Стрелчанска Луда Яна предвождано от свещеник Стоян Стоянов и инж. Георги Павлов, кмет на общината.
Там бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от свещеноиконом Стефан Табаков в съслужение със свещеник Стоянов в присъствието на кмета на общината инж. Георги Павлов, председателя на Общински съвет Иванка Илиева, заместник-кметовете и стотици граждани, дошли да отбележат празника. В ритуала по изваждане на  Светия кръст от ледените води на река Стрелчанска Луда Яна се хвърлиха смели момчета и мъже. Димитър Ананаиев хвана кръста и бе награден лично от инж. Павлов.
      Според православието Богоявление е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани с освещаването на водата и кръста.
       В историята и културата на всеки един народ има личности, заслужили почитта на поколенията. Такъв човек за нас, българите  е  Христо Ботев. Днес се навършват 175 години от рождението на гения на революционната поезия и публицистика.
       В 10.30 часа пред бюст-паметника на поета, стрелчани тържествено почетоха паметта му.
       С тържествено слово, произнесено от заместник- кмета на община Стрелча Васил Кацаров, пламенните стихове от баладата „ Хаджи Димитър”, изпълнени от Стилияна Шотлекова, и  цветята , поднесени от общинските власти, училищните и културни  институции и гражданите Стрелча  се поклони пред великия българин.