Начало Култура Димитър Бечев получи националната награда за литературна критика на името на Нешо...

Димитър Бечев получи националната награда за литературна критика на името на Нешо Бончев

СПОДЕЛИ

Кулминацията на изявите, посветени на патрона на СУ „Нешо Бончев” – Панагюрище, по традиция бе връчването на националната награда за литературна критика на името на Нешо Бончев. Тази година за нейн носител бе определен Димитър Бечев.

Биографични и творчески данни за него представи директорът на СУ „Нешо Бончев” Веска Барова на 28 март в голямата зала на Театър Дом-паметник. Тя припомни, че националната награда за литературна критика е учредена от Община Панагюрище през 2009 г. и изброи имената на всички, които са я получили.

Комисията, която определя носителя на отличието, се състои от представители на Министерство на културата, Съюза на българските писатели, Община Панагюрище и Фондация „Съкровищата на Панагерик”.

Наградата на тазгодишния носител Димитър Бечев връчи ВрИД кметът на община Панагюрище Петър Каменски. Той подчерта: За мен е огромна чест да съм тук, сред Вас, защото Вашият патрон – Нещо Бончев – е вдъхновение и пример за поколения панагюрци по пътя към знанието и успеха!… Господин Каменски поздрави Димитър Бечев и му пожела да продължава да е упорит изследовател.

Бончевите празници приключиха с впечатляващия спектакъл „Приказка за стълбата… и още нещо”, подготвен от ученици с ръководител Нистор Хаинов.

Гости на тържеството, освен г-н Каменски, бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов и зам.-кметът по стопанските въпроси Стоян Бодуров.