Начало Бизнес Димитър Цоцорков, Мистър Икономика 2022: Богат е този, който споделя с другите

Димитър Цоцорков, Мистър Икономика 2022: Богат е този, който споделя с другите

СПОДЕЛИ
Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД Димитър Цоцорков получи голямата награда „Мистър Икономика“ за 2022 г. на списание „Икономика“ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Призът му бе връчен от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова на официална церемония, която се проведе на 15 ноември в София. Минути, след като получи престижното отличие, Димитър Цоцорков даде специално интервю за сп. „Икономика“, което е публикувано в декемврийския брой на списанието.
Интервю на Татяна Явашева
– Господин Цоцорков, как приемате това отличие?
– С голяма благодарност към екипа на „Асарел-Медет“, без който това нямаше да се случи. С този голям екип вървим напред още от времето на баща ми Лъчезар Цоцорков, който бе визионерът на „Асарел-Медет“ и създател на нашата философия за устойчиво развитие, насочено в помощ на регионите. Благодарност към него, но и към целия български бизнес, който успява въпреки всичко.
– Рибарят и златната рибка – каква метафора е в контекста на вашата работа?
– Златната рибка от приказката хората я свързват с осъществяването главно на някакви желания за себе си. Но ако с изпълнението на тези наши желания допринасяме и ближният да се чувства по-добре, България ще стане по-добро място за живот.
– „Асарел-Медет“ има добра рецепта как родният край да е процъфтяващо място…
– Искаме да пренесем този модел и на други места в страната. Затова създадохме фондация „Лъчезар Цоцорков“, която дава възможност да се разгърнем в по-голям мащаб и да подкрепяме добри идеи и проекти в цяла България. Вече има доста успешни компании и ако всяка приложи подобен социален модел в съответните региони, то цялата страна ще промени своя облик. В Панагюрище почти няма безработица, стандартът на живот, но и на здравеопазване е като в София…
– Защо споделяте толкова много от вашия финансов успех?
– Вярваме, че колкото повече споделяш своя финансов успех, толкова по-успешен ставаш. Звучи парадоксално, но има проучвания на бизнеса в Америка, които показват точно това: Споделеният успех се мултиплицира и при теб се връща повече.
– Какви устойчиви бизнес практики прилагате?
– Устойчивостта означава да се опиташ да предвидиш какво ще се случи след 5-10 години и да инвестираш сега от своите печалби и време. Сред приватизацията на „Асарел-Медет“ сме инвестирали над 1 млрд. долара, за да може да си гарантираме устойчивост във времето напред. Благодарение на това удължихме поне два пъти живота на мината, новите технологии ни позволяват максимално да извличаме полезното съдържание от рудата. Когато си на върха трябва да помислиш и за неизбежните кризи.
– Работите с изчерпаем ресурс. Как осигурявате наличието му за по-дълъг период напред?
– В момента проучваме нови находища в България, като едното е в напреднала фаза на изграждане. За да може минната компания да продължава да работи, тя трябва да прехвърля ноу-хау и човешка експертиза върху нови обекти. Находищата в Европа за добив на мед и редки метали, необходими за зелената трансформация, са важни за енергийната и ресурсната независимост на Стария континент. Работим и върху проекти в Западна Европа и в САЩ, които се надяваме скоро да имат зелена светлина. Фокусът на нашата компания е България, дори и да инвестираме навън.
– Към какъв хоризонт гледате?
– С КРИБ и с други организации трябва заедно да планираме по-доброто бъдеще на България. Бизнесът трябва да се обединява и неговата цел трябва да са не само парите, но и още нещо. А това „нещо“ може да е да превърнем България в по-добро място за живот, привлекателно за хората. Задачата на големия бизнес, а и на държавата, е да подобри имиджа на България. Град по град, регион по регион, всички трябва да сме фактор в позитивната промяна.
– Каква е формулата на успешния бизнес лидер, станал Мистър Икономика?
– Баща ми казваше, че ако имаш добра етика и морал и работиш усърдно години наред, но не за парите и не за славата, нещата неусетно се получават. Стига да имаш дългосрочна визия и да работиш наистина здраво. Няма друг пряк път към успеха.