Начало Бизнес Димитър Цоцорков: Няма как един бизнес да е успешен, ако не е...

Димитър Цоцорков: Няма как един бизнес да е успешен, ако не е социално отговорен

СПОДЕЛИ

През годините „Асарел-Медет“ се превърна в стожер за Панагюрище и региона. Кое налага компанията да е фокусирана не само върху своя бизнес, но и върху развитието на добре работещ социален модел, интегрална част от който е дарителството – ето какво казва пред economic.bg Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“:

„Минният бизнес създава дългосрочен хоризонт за работа и развитие, но мина не се отваря от днес за утре, нито се развива от днес за утре, а се мисли и инвестира за десетилетия напред. Така се осигуряват устойчивото развитие на даденото находище и дългосрочните ползи за обществото, включително стабилните работни места. Нашият бранш не може да избира къде точно да работи – мина се открива там, където има залежи на полезни изкопаеми. Районът на Панагюрище е с традиции в рудодобива и в „Асарел“ имаме колеги, които са трето поколение миньори. Неслучайно 93% от работещите при нас са от община Панагюрище.

Наистина нашата компания е един от добрите примери за бизнес с грижа за обществото, защото с инвестиционната си програма запази, разви и създаде нови перспективи
за региона на Панагюрище. Но и това не се случва от днес за утре. Няма как изведнъж да осъмнеш в ролята на „стожер“. За да останеш такъв десетилетия наред, е нужно разумно да управляваш риска, за да устояваш на кризите, да инвестираш с мисъл за следващите десетилетия и с визия за устойчиво развитие, да изграждаш добър и мотивиран екип със силни фирмени ценности. Над 20 години „Асарел“ инвестира в нови технологии, иновации и модернизация. Ако всяка година не влагахме голяма част от печалбата в такива подобрения, вече щяхме да сме затворили. Просто нямаше да сме в състояние да преработваме ефективно бедните медни руди от находището, а тогава много потенциални ползи за икономиката, хората и обществото щяха да са пропуснати.

За да бъде една компания „стожер“, тя не само трябва да е силна и стабилна, да има голямо влияние върху заетостта и бюджета на региона, но също така да присъства в обществения дневен ред като добър корпоративен гражданин, т. е. доброволно да се ангажира с подкрепа и проекти, които надхвърлят законовите изисквания. За това е нужно лидерство, умение да се изграждат мостове, основани на доверие, и успешен социален модел
който отчита интересите на заинтересованите страни както вътре в компанията, така и на хората извън нея. Всичко това го налагат нашите фирмени ценности и традиции, но също съвременният мениджмънт и очакванията на обществото. Вече няма как един бизнес да е успешен, ако не е социално отговорен. Да печели – това е необходимо, но не и достатъчно условие един бизнес да просперира във времето. От него се очаква не само да е ефективен, да носи добавена стойност, но и да застава зад по-големи каузи. Социалният модел става все по-ключов за успеха.

Социалният ни модел е обърнат и „навътре“, и „извън“ компанията. Той включва конструктивно сътрудничество със синдикалните организации, инвестиции за осигуряването на най-висок стандарт на здраве и безопасност при работа, програми за мотивация, обучение и развитие на служителите, както и за привличане на следващото поколение кадри чрез дуално обучение или студентски стаж. Някога беше трудно да си представиш, че минна компания може да е един от най-предпочитаните работодатели, но това е факт и реално компанията няма трудности с осигуряването на кадри.

Привлекателни сме не само заради високите възнаграждения, но заради новите ни технологии, възможностите за обучение и развитие, стабилността и по-дългия хоризонт за развитие, който можем да предложим.

Характерни за нашия социален модел са дарителските традиции и устойчивата подкрепа, на която може да разчита местната общност, включително чрез успешно публично-частно партньорство. Целта ни е заедно да развиваме местния потенциал и да създаваме нови перспективи за хората от региона, за малкия и средния бизнес, за туризма, здравеопазването, образованието, културата и спорта.“

Цялото интервю можете да прочетете тук.