Начало Бизнес Димитър Цоцорков: Зелената икономика изисква повече мед

Димитър Цоцорков: Зелената икономика изисква повече мед

СПОДЕЛИ

Зелената и кръгова икономика, към която се стреми Европейският съюз, изисква повече цветни метали и съответно поставя въпросите за все по-ефективния добив и преработка на медните руди. Това заяви Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“, който участва с лекция за лидерството в Софийското бизнес училище към Нов български университет. Партньор на събитието беше фондация „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“.

Ветрогенераторите и производството на електромобили не могат да стават без цветни метали, посочи той в отговор на въпрос за бъдещето на минната индустрия. Това означава, че в бъдеще ще се увеличи добивът на медни руди и производството на метали в световен мащаб, като технологиите ще стават все по-ефективни, обясни той. Производството и продажбите на електромобили постоянно нарастват. Алтернативната зелена електроенергия също се увеличава.

Димитър Цоцорков посочи, че „Асарел-Медет“ залага изключително много на своята екологична програма и екологична отговорност. Само през 2019 г. са планирани 4 млн. лв. за екологични проекти, а за изминалите 8 години – над 50 млн. лв. Компанията използва вода в затворен цикъл, отглежда лавандула на едно от минните си насипища и е залесила над 66 декара гори за последните 3 години извън промишлената си площадка. Това е важен аспект от нашето разбиране за устойчиво развитие и социална отговорност, подчерта още той. Димитър Цоцорков участва и в церемонията по връчването на сертификати на участниците в Софийското бизнес училище.

Димитър Цоцорков е председатeл на надзорния съвет на „Асарел-Медет“ и изпълнителен директор на инвестиционното дъщерно дружество „Асарел инвестмънт“. Има бакалавърски степени по икономика и финанси и по компютърни науки от Американския университет „Ричмънд“ в Лондон. Магистър е по информационен мениджмънт и финанси от университета „Уестминстър“ в Лондон. Работил е като агент по продажби и маркетинг в London Electricity и мениджър по експедиране в Glencore UK. В „Асарел-Медет“ е от 2001 г. като експерт по продажби и хеджиране, след което става ръководител на отдел и директор „Корпоративно развитие“. Член на управителния съвет на „Асарел-Медет“ от 2014 г., а от 2015 до 2017 г. е негов председател. Съосновател е на Фондация „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“.

Източник