Начало Здраве Директор: Повечето общински и държавни училища нямат пари за тестове на големите...

Директор: Повечето общински и държавни училища нямат пари за тестове на големите ученици

СПОДЕЛИ

„Категорично повече общински и държавни училища не бихме могли да отделим този ресурс. По груби смети около 6 лв. е един тест за персонала, тестът е същия, но цената е по-висока тъй като не може да стигнем бройката, която МЗ поръчва“, Това обясни директорът на 107 училище в  София Данко Калапиш в отговор на въпрос дали училищата биха се справили със закупуването на тестовете за учениците от 5 до 12 клас, както министерството на образованието предложи на 16 ноември. Калапиш допълни, че за неговото училище ще са необходими около 18 500 теста до края на декември.

„Държавата отпусна едни пари (10 хил. лв.) за справяне с мерките по време на пандемия, но те са наполовина от това, което е необходимо за ковид тестовете“, допълни още той пред БНТ.  Директорът информира още, че е изпратена официална позиция към министъра на образованието Николай Денков. По думите му ситуацията би противопоставила различните училища. Според повечето директори и учители децата трябва да се върнат в училище, но единственият начин е осигуряване на средства от държавата за тестове. Калапиш допълни, че приветства идеята, големите ученици да правят тестовете у дома.  Данко Калапиш допълни, че тестването на малките ученици върви спокойно, създадена е организация и има родители, които помагат. В 107-мо училище засега няма положителни проби.

Електронното обучение е компенсаторен механизъм който би следвало да се използва до 2-3 седмици. Всеки ден над него отваря огромни пропасти, които ще са познавателни, житейски и социални. Няма по-хубаво от присъствения учебен процес, допълни още Калапиш.