Начало Култура Директорът на Горското в Панагюрище дари лични средства за музеен кът на...

Директорът на Горското в Панагюрище дари лични средства за музеен кът на полк. Владимир Серафимов

СПОДЕЛИ

Todorov_Gorsko

Директорът на горското стопанство в Панагюрище Петър Тодоров дари лични средства за откриване на постоянен музеен кът, посветен на полк. Владимир Серафимов. Лесовъдът е родом от Велинград, но живее в Пазарджик. Той е дарил сумата на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” за изграждане на музеен кът за делото и подвига на родопския герой.

„Дарих средствата, защото смятам, че полк. Владимир Серафимов заслужава. Имам и много лични мотиви, но няма как сега да ги споделя”, каза пред „Отзвук“ шефът на ДГС – Панагюрище, Петър Тодоров. Това е първото му дарение в Смолян. „Получих покана за откриването на музейния кът, но за съжаление нямаше как да присъствам”, коментира Тодоров.

На 1 март експозицията бе официално открита. Тя включва наградните отличия и грамоти на командира на 21-и пехотен Средногорски полк.

Директорът на музея Таня Марева представи и каталога „Реликви от Първата световна война“, чийто автор е тя, а рецензент проф. дин. Тодор Петров. Изданието се реализира по план за 2016 г. на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Всички снимки са от фотоархива на Смолянския музей и показват материали от музейните фондове, издирени, събирани и изследвани в продължение на десетилетия. Повечето от реликвите са участвали в изложбата „Родопчани по фронтовете на Първата световна война“, открита през октомври 2015 г. в рамките на честванията за 100-годишнината от събитието в Смолянска област. Каталогът представя веществената памет, съхранена в Смолянския музей, отразяваща „голямата война“ преди 100 години. Той се издава, за да не забравяме онези страници от миналото, които са изковали националната ни съдба.