Начало Избори 2016 Днес е ден за размисъл преди балотажа на президентските избори

Днес е ден за размисъл преди балотажа на президентските избори

СПОДЕЛИ

618x346

Новият президент на България ще бъде избран на 13 ноември, неделя, на балотаж между независимия и подкрепян от БСП кандидат Румен Радев и кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

На първия тур с резултата 25,45 на сто води кандидатпрезидентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова пред кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева – Пламен Манушев, които имат 21,97 на сто от гласовете според 100-процентова извадка на обработените секционни протоколи в РИК, съобщени от ЦИК.

12 ноември, събота, е денят за размисъл преди провеждането на изборите за президент и вицепрезидент на 13 ноември.

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали в деня за размисъл, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община. Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии. Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община. 

Броят избирателите по избирателните списъци за изборите за президент и вицепрезидент са 6 834 278 души.

1 КОМЕНТАР