Начало Общество Днес е Денят на пощата, у нас празнуват 11 000 служители на...

Днес е Денят на пощата, у нас празнуват 11 000 служители на “Български пощи”

СПОДЕЛИ

Днес е ден на пощатаДнес е Денят на пощата, който вече 45 години се отбелязва по целия свят. У нас повод да празнуват имат над 11 000 служители на “Български пощи”.

ООН е обявила 9 октомври за Световен ден на пощата.

Пощата е система за предаване на информация и предмети, при която писмени документи и малки пакети се пренасят от едно място на друго. Името поща на български език се отнася също така и за писмата и списанията, които се получават ежедневно в пощенската кутия.

Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние и обмяна на информация. Особено след създаване на писмеността, размяната на писмени съобщения става належащо. В древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай съществува добре развита държавна пощенска връзка, която се осъществява с пешеходци или конници посредством щафета. Друг начин е използването на пощенски гълъби със закачено писмено съобщение на крачето им.

На територията на Западна Европа през XV век започва да действа частна поща, създадена в Германия, която конкурира държавната. Частната поща просъществува 400 години и е откупена през 1867 от правителството на Прусия. През XVI и XVII век във Франция, Англия, Швеция и някои други страни възниква централизирана кралска поща.

Постепенно с развитието на обществото и науката става наложително пощенски услуги да се извършват в световен мащаб, между отделните държави.

Източник: clubz.bg