Начало Общество Днес е Денят на свободата на словото в България

Днес е Денят на свободата на словото в България

СПОДЕЛИ
Freedom
Freedom
Freedom

Денят на свободата на словото в България е обявен на 10 ноември 2003 година, по време на церемонията по връчване на ежегодни награди за журналистика, „Черноризец Храбър“ от Съюза на издателите в България.

В световната класация за свобода на медиите на организацията „Репортери без граници“, България си поделя 70-то място с Гърция. На първо място по свобода на медиите е Финландия, следвана от Исландия и Холандия.

Според генералния секретар на „Репортери без граници“ Жан Франсоа Жулиар, икономическото развитие, реформите на институциите и спазването на основните права не вървят непременно заедно. Той приветства и нарича „двигатели на свободата на пресата“ страни като Финландия, Исландия, Норвегия, Холандия, Швеция и Швейцария, и апелира да се отдаде почит към решимостта на правозащитните активисти, журналисти, блогъри, които по цял свят защитават правото на критикуване.

В рамките на деветата класация на „Репортети без граници 2012″, Жан-Франсоа Жулиар констатира също, че от 27-те страни на ЕС, 13 са в челните 20 места на класацията. Другите 14 са под 20-то място, а някои от тях са много ниско в класацията като Италия на 49-то място, Румъния на 52-ро, а Гърция и България си поделят 70-то място.

41f338a24d0