Начало Общество Днес е най-сладкият празник – Ден на шоколада

Днес е най-сладкият празник – Ден на шоколада

109
0
СПОДЕЛИ

detski-shokolad

Днес е Европейски ден на шоколада. Датата е избрана след като на този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад.

Първите хора на земята, които произвеждали хранителен продукт от какаото – наричали го „храна на боговете“ – са ацтеките. Думата „какао“, която испанците възприемат и пренасят в Европа, идва от техния език. Зърната, получени от плода на свещеното какаово дърво били ползвани и за обреди, и за платежно средство. От какаовите зърна се приготвяло и люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.

Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от англичанина Джон Кадбъри, на когото хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741f1ce3333e58d80c8a4f96e2928a38616

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Според изследване, всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Ефектът на едно парченце шоколад на ден върху кръвното налягане се равнява на половин час тренировки. Причината е, че съдържащите се в шоколада флаваноли разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането. Твърди се, че натуралният шоколад има антибактериален ефект върху устата и предпазва зъбите от кариес.

В същото време е важно да се знае, че шоколадът е вреден за кучетата, и силно токсичен за папагалите. Смъртоносната доза шоколад за човек е около 9 килограма.