Начало Общество Днес е националният Ден на Спасението, посветен на лекарите загинали по време...

Днес е националният Ден на Спасението, посветен на лекарите загинали по време на работа

18
0
СПОДЕЛИ

myj-napadna-ekip-na-speshna-pomosht-v-ruse-100931

На 15 август 2015 г. се навършват 52 години от подвига на д-р Стефан Черкезов, който през 1963 г., едва 26 годишен, спасява 47 пострадали при катастрофа със запален автобус. Самият той получава тежки изгаряния, от които умира на следващия ден в болницата в Горна Оряховица От 2005 г. трагичната дата е обявена за Национален ден на спасението и на почит към българските медици, загинали при изпълнение на служебния си дълг. За първи път Денят на спасението е отбелязан пред ВМА в столицата, а следващите две години – 2006 и 2007 г., ритуалът е пред бюст-паметника на д-р Стефан Черкезов в двора на областната болница във Велико Търново. Оттогава този ден се отбелязва в десетки болници в цялата страна.

По този повод, по инициатива на РЗИ Пазарджик, в 12.00ч., служителите на лечебните заведения на територията на област Пазарджик, работещи на 15 август, ще почетат паметта на загиналите медици с едноминутно мълчание, съпроводено с вой на сирени и включени клаксони на линейките.

Известни са имената на над 130 лекари и 15 медицински сестри, починали при инциденти или по време на работа. От тях най-много са хирурзите – над 50, починали от преумора след тежки операции, десет са починалите при изпълнение на служебните си задължения медици.