Начало Любопитно Днес е зимното слънцестоене

Днес е зимното слънцестоене

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

21-12-2008-14-13_600-zima Зимното слънцестоене настъпва на 21 декември 2016 в 12.45 ч. за България

Зимното слънцестоене бележи време на студ и мрак, когато силите на тъмнината и енергиите на елемента земя са в своя апогей. Най-краткият ден от годината и най-дългата нощ. Това е и периодът, в който нарастващото слънце побеждава намаляващото слънце. Празнува се прераждането и обновяването на старото. Празникът започва по здрач преди деня на Зимното слънцестоене. В древността един от най-важните ритуали е бил запалването на огън на открито. Този свещен огън се палел, за да дари сила и живот на слънцето, за което се смятало, че се преражда в деня на Зимното слънцестоене. Навсякъде се окачат светлини, които имат за цел да помогнат на слънцето в новата му фаза на растеж.

Можете да украсите дома си с вечнозелени растения, елхови и кедрови клонки, бодлива зеленика, кедър, бръшлян, розмарин, хвойна или имел – символи на живота, в това време на тъмнина и смърт. Внасянето в къщата на джел, имел или елхово клонче през времето на празника донася същността на природата и на необятната вселена, като освежава енергиите на дома ни и напомня за продължаващия растеж и живот на земята. Цветовете на сезона са червеното и зеленото.

Разменят се подаръци, традиционно ръчно изработени. Подаръкът означава, че отдаваш част от вътрешната си красота другиму и е чест както за даряващия, така и за получаващия. Подаръците, разменяни по това време на годината, символизират мъдростта и интроспекцията върху отминалите месеци. Всичко, което идва в живота ни е подарък и когато настъпи време да ни напусне, трябва да го оставим да си иде, благодарни за научения урок.

Запалете свещи – те символизират завръщането на слънцето. Използвайте червени или червеникавокафяви свещи, които да донесат богатство и щастие през настъпващата година. Очертайте от едната им страна греещо слънце и оградете основата на свещника с клонки от вечно зелени растения. Така украсени, те могат да се поставят на трапезата при залез слънце и да горят, докато изгаснат сами.

В българската традиция Зимното слънцестоене се отбелязва от празника Игнажден (20 декември). Той символизира раждането на новото слънце. Това е ден за пророкуване за късмета през следващата година. Всичко, което се прави на този ден има магическа сила. Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо на заем. Първият външен човек посетил къщата се нарича Полазник. Какъвто е човекът Полазник, такъв ще е късметът на къщата. Добрият човек, с добри помисли, добро здраве, щедра ръка – ще донесе същите качества и на дома, в който влиза.

Традиционна трапеза: варено жито, варена царевица, питка с мая, фасул чорба; направено през есента вино, с което да отдадем почит на енергиите от отминалата година. Месят се колачета за всеки член от семейството. Първата щипка от тестото се суши за цяр.

Сезонни символи за празнуване: венец от бодлива зеленика или коледна елха, украсена с портокали, ябълки, орехи или наниз от изсушени розови пъпки и парчета канела, които да предадат от своята билкова ароматна магия на дръвчето.