Начало Любопитно Днес отбелязваме годишнина от рождението на Капитан Петко войвода

Днес отбелязваме годишнина от рождението на Капитан Петко войвода

СПОДЕЛИ
restorant

Днес отбелязваме годишнина  от рождението на Капитан Петко войвода – български хайдушки войвода и революционер. Възторжен борец за свобода, защитник на Родопите, прославен защитник на всички страдащи от гнета и беззаконията на поробителя. Посветил е живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България.

Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. В родното му село при даскал Лефтер, 15-годишният Петко се научава да пише и чете на български с гръцки букви. Майка му се казва Груда от съседното на Доганхисар село Тахтаджик, от известния род на Калояновци, а баща му е Кирко Каракирков. Има 8 братя и сестри. Бил много висок, с едър кокал, силно пъргав, но разсъдлив и с кротък нрав. Често пеел родопската песен за Делю войвода и обичал да играе хора.

Петко Киряков става хайдутин през 1861 г., след като турци заклали пред очите му неговия по-голям брат Мате и братовчед му Вълчо. Името му се носело от уста на уста, а смелите и неочаквани набези на неговата чета дават основание на турците да обявят награда за залавянето му. През 1869 година организира военен отряд, с който започва да действа в Родопите, борейки се за освобождаване на планината от турците. Отрядът се превръща в страшилище за османските власти, а местните българи намират в него опора и защита. През 1896 г. става съосновател на тракийската организация „Странджа“, чиято цел е борба за защита интересите на българското население, останало в пределите на Турция, съгласно решенията на Берлинския конгрес. На негово име е именуван връх на остров Ливингстън, Антарктида. Многобройни паметници има в България, Италия и Украйна. Легендарният Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година в град Варна, където е погребан!