Начало Без категория Днес първият български европейски шампион по лека атлетика Георги Стойковски навършва 75...

Днес първият български европейски шампион по лека атлетика Георги Стойковски навършва 75 години

СПОДЕЛИ

Днес първият български европейски шампион по лека атлетика Георги Стойковски навършва 75 години. Екипът на ПИА му честити юбилея и по този повод препечатва материал за именития спортист, публикуван в сайта gong.bg

7911_260_267_Тази история започва преди точно 75 години. Когато на днешната дата в село Бъта, на няколко километра от Панагюрище се ражда Георги Стойковски. По време на своето израстване младежът се отличава в провежданите по онова време окръжни първенства по лека атлетика, като той се изявява в секторите за скок на височина и троен скок.

През 2016-та се навършва и точно половин век от неговия златен медал в тройния скок.

“Тогава дойдоха в Панагюрище двама близнака, Потински, които ми казаха Гоше, ако искаш ние сме завършили, сега сме във ВИФ ГД, студенти, но ние сме завършили държавния физкултурен техникум, единствено спортно у-ще, в Пловдив, при преподавателя Жечко Марковски, ти си само за този техникум. Там ще можеш действително да тренираш при едни много добри преподаватели и да израснеш в това отношение. И действително, аз кандидатствах след 9-ти клас и за моя радост бях първа резерва, но ме приеха”, споделя Стойковски, който е първият ни европейски шампион в леката атлетика.

Следват нови отлични резултати за Георги Стойковски, а когато е приет в бившия Висш институт по физкултура, понастоящем Национална спортна академия, той получава покана да бъде част от тренировъчната група на Константин Жалов. Тогава при професора тренират едни от най-изявените български лекоатлети, като Диана Йоргова, Евгени Йорданов и Димитър Патарински. От 1963 до 1966 година за Стойковски предстоят 4 изключително силни сезона.

“През това време може да се каже, че почти на всички международни състезания, на които съм участвал и турнири, аз съм си поставял национални рекорди на България. В Будапеща спечелих с 16.67 метра, което бе освен републикански рекорд и рекорд на европейските шампионати”, спомня си Стойковски.

Именно това му постижение в сектора за троен скок, носи на атлета прозвището „Първият българин европейски шампион в леката атлетика”. На легендарния „Непстадион” в Будапеща, Стойковски побеждава двукратния олимпийски и европейски шампион Йозеф Шмид.

“Нагласата ми беше да бъда в шестицата, та даже за медал. Нямах никакъв страх от противниците си, защото аз чувствах, че мога да скоча много и вярвах”, добавя Стойковски и продължава: “Аз си ги познавах всичките противници, тъй като през това време най-добрите тройни скачачи не бяха от другите континенти, а бяха от Европа.”

“Израдвах се, да. Щастието не беше малко. Вечерта цялата делегация празнуваха и се радваха, защото все пак той е мой успех, но това е успех на цялата българска лека атлетика и за пръв път се случваше българин да спечели злато от леката атлетика”, казва още бившият лекоатлет.

Титлата в унгарската столица е сладък реванш за един турнир, който Стойковски губи от Шмид, година по-рано. “До 6-тия опит аз водех в състезанието с 16.29 и той едва на 6-тия опит ме победи с 16.34. До този момент той се правеше, че не ме познава, но на другия ден на разходка в центъра на Рим, случайно се засякохме и наведе глава и ме поздрави”, продължава Стойковски.

Две години преди Будапеща Георги Стойковски участва на Игрите на 18-та олимпиада в Токио. Там той завършва 7-ми с 16 метра и 10 сантиметра. През 1968 година в Мексико Сити европейският шампион отново е на финал и въпреки, че подобрява резултата си на Олимпийски игри с 16.46, той остава 9-ти в крайното класиране.

“Почти всички, които участваха там от първата 8-ца си подобриха личните постижения с повече от половин метър”, разказва Георги Стойковски и продължава:

“В Мексико повеждам, аз скачам първи и съдиите казват 15.04, казвам, как 15.04, моментално се ядосах и аз казах на моя треньор, търсете Жури д’апел, тук има някаква греша. Четвърти скача Йозеф Шмид, и казват 16.05, не 15.05…. Те не ми го възстановиха първия опит. Но аз скочих повече.%

Стойковски ще запомни с още нещо двете олимпиади, на които участва. И в двата финала, той прави първия опит в сектора. “Много интересно, как така се случва, как се така ми се падна да открия, от 13 финалисти се аз да повеждам хорото. Друго е ако си по-към края да се ориентираш и да се пренастроиш”, споделя Георги Стойковски.

Специалистите по лека атлетика, включително и личният треньор на атлета Константин Жалов считат, че ако беше скачал при съвременните условия на тартан, а не на кортова писта, най-добро постижение на Стойковски със сигурност щеше да бъде над 17 метра.

Той прекратява своята кариера преди Игрите в Мюнхен, заради контузия, но по-късно се преквалифицира като преподавател по спорт и работи със младежите до преди няколко години: “На студентите съм преподавал лека атлетика, тенис на маса, тенис на корт и последните години и шахмат.”

Вече на 75 години Георги Стойковски, продължава да се вълнува от леката атлетика, като със задоволство той приема факта, че след резултатите на неговото поколение тройният скок е бил възприет като българска дисциплина.

Европейският шампион от преди половин век се радва и на успехите на настоящата ни надежда в сектора – Габриела Петрова: “Това момиче ми харесва хъса, с който се състезаме…. с резултат над 15 метра.”

А докато очакваме новите герои на българския спорт да разгърнат своя потенциал, тази година на 4 септември може отново да си спомним за Георги Стойковски, защото точно тогава ще се навършат 50 години, откакто България има своя първи европейски шампион по лека атлетика