Начало Общество Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата ни

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата ни

СПОДЕЛИ

Днес ще почетем Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В цялата страна ще има възпоменателни церемонии, а в 12 часа ще прозвучат сирените, за да приканят всички към едноминутно мълчание.

Тази година се навършват 143 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия.

Тогава Ботев е убит с един изстрел. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници.

Отбелязването на годишнината от подвига на Христо Ботев и неговите четници започна още в събота с тържествена заря-проверка във Враца, където слово държа президентът Румен Радев.  Той посочи, че нашето време няма да роди Ботев. „Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев, че мнозинството от нас ще отхвърлят конформизма, че носим мъжество и характер да въздигнем отечеството си там, където заслужава да бъде“, заяви държавният глава.

Румен Радев подчерта, че Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. „Той е нашата възможност да преоткрием неспокойния патриотизъм и парещото чувство за справедливост. Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи“, призова Радев.

Тържествена заря-проверка се състоя и в родния град на Христо Ботев Калофер, както и Хасково, Велинград и Павел баня, а в Свети Влас бяха поднесени венци и цвета пред паметната плоча на поета-революционер.

В памет на великия българин и неговата чета, ежегодно от 27 май до 2 юни стотици поклонници извървяват 120-километровия път от Козлодуй до връх Околчица, наречен още Ботева алея. Специална възстановка на събитията, организирана от национално дружество „Традиция“, поддържа спомена за подвига и саможертвата на Ботев и неговите четници.

Хора на изкуството ще почетат Христо Ботев на специална церемония в Борисовата градина. Тя ще се проведе от 11.30 часа пред бюст- паметника на революционера. Събитието е организирано от Столична община, Министерството на отбраната и Общонародна фондация „Христо Ботйов“.

За приноса на Ботев в днешния ден ще говорят писателите Здравка Евтимова и Никола Инджов. В програмата ще участват мъжки вокален ансамбъл „България“ с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, Гвардейски представителен духов оркестър, актьора Христо Чешмеджиев. Божидар Хаапанен от Националния учебен комплекс по култура и Рада Матева от Частно основно училище „Изгрев“ ще рецитират стихове за Ботев.