Начало Общество Днес почитаме паметта на Христовите апостоли Петър и Павел

Днес почитаме паметта на Христовите апостоли Петър и Павел

188
0
СПОДЕЛИ
restorant

640_35464e950f3e5aaf3c99324fa6d79057

Църквата почита днес паметта на Светите Христови апостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден.
Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“. 
Петър – беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.
Първите сведения за празника датират от четвърти век, като той първо започнал да се чества в Рим. На 29 юни – по Юлиянския календар, през 258 г. в Рим било извършено пренасянето на мощите на апостолите Петър и Павел.
На Петровден във всички православни храмове се отслужва празнична Света литургия. Обикновено християните се подготвят за празника с неколкодневен пост, наречен „Петров“ или „Апостолски“. Продължителността му е различна и зависи от датата на Великден. Постът започва винаги от неделята след Петдесетница – наричана Неделя на всички светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празници – на 29 юни, Петровден, и на 30 юни – когато се чества паметта на 12-те апостоли. Ако през някоя година Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май, както през тази година, въобще няма „Петров“ пост.
В представите на българския народ двамата апостоли – Петър и Павел, се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.
В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки-петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца.
Имен ден празнуват Петър /от гръцки „камък“/, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.