Начало Общество Днес почитаме паметта на свети безсребреници Козма и Дамян

Днес почитаме паметта на свети безсребреници Козма и Дамян

СПОДЕЛИ
restorant

Църквата почита днес паметта на Свети безсребърници Козма и Дамян, покровители на лекари и лечители.

Братята Козма и Дамян живеели през ІІІ в. в околностите на Рим. Те били възпитани във вяра и благочестие, привличало ги и лекарското изкуство. След като се изучили, заради тяхната любов към Бога и ближния, той ги дарил и с чудодейната сила да лекуват всякакви болести и страдания сред хората.

От голяма благодарност към Бога, светите братя лекували без да вземат пари от болните, затова били наречени безсребреници.

Заради християнската вяра, която изповядвали, те били заплашени със смърт. Когато пратили войници да ги заловят, по желание на излекуваните от тях хора, лечителите се скрили в една пещера. Така вместо тях били заловени невинни хора. Щом двамата братя разбрали за това, те не могли да понесат мисълта, че друг може да пострада заради тях, затова отишли и се предали доброволно. Императорът бил склонен да ги освободи, ако те принесат жертва на езическите богове. Но щом изрекъл тези думи, той се свлякъл на земята. Така императорът бил постигнат от Божието наказание за дръзките си думи. Направил усилие да стане, но не успял. Тогава той осъзнал, че християнският Бог е истинският Бог, повярвал и помолил Св. братя да го излекуват, а от благодарност към тях ги освободил. След това Св. Козма и Св. Дамян продължили да лекуват и да помагат на хората. Междувременно един друг лекар им завидял за славата, завел ги веднъж в гората и там по жесток начин ги убил в 284 г.

На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве. Народните лечители също не работят на празника на своите покровители, защото „няма да им се хване лекът”.

В България празникът се почита сред народа като Свети Врач. Според вярванията вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича се и курбан на лечителите. Меси се хляб и се раздава за здраве.

Врачки и баячки, народни лечители разпределят и сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали вече билки.

Имен ден празнуват: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa и Красинa.