Начало Общество Днес почитаме Свети Панталеймон – целител на тялото и душата

Днес почитаме Свети Панталеймон – целител на тялото и душата

СПОДЕЛИ
10526192_605320682920339_6532728157246776775_n
Светецът лекувал с вяра, но жреците го наказали със смърт.

Днес църквата почита Свети Панталеймон – един от най-известните лечители, великомъченици за Христовата вярата. Сам Бог му помогнал да изцери стотици болни и нещастни хора. При раждането му го нарекли Пантолеон („лъв във всичко“). Заради безкрайната милостивост и състрадателност всички го наричали Панталеймон („всемилостив“).

Роден в Никомедея, Панталеймон живял и умрял в страшното за християните време на император Максимилиян. Макар баща му да бил езичник, от малък приел вярата на майка си. Научил много при лекаря Ефросим, но лекувал и с вяра. Славата му се носела по всички краища на света, при него идвали и с телесни, и с душевни недъзи, стичали се отвсякъде и очаквали помощ. А той им дал не само магията на знанието си и парите си, но и вярата си.

Голямата слава обаче родила и голяма завист. Вярата му била толкова искрена, а дарбата му – толкова силна, че неизличимо болни се връщали към живот, а езичниците – приставали на кръста. Това вече било твърде опасно за жреците и затова наказали Пантелеймон със смърт. С песните на Давид светецът тръгнал към мястото за екзекуцията. А когато отсекли главата му – вместо кръв, от тялото му потекло мляко.

Споменът за светеца лечител българите съхранили в своя празник Паталей. В неговия образ те припознават и господаря на всички облаци и гръмотевици, които тръгват към зимната си къща. Затова християните му отдават почит, с надежда, че той ще спре падането на обилни дъждове и градушки. Оттам дошло и народното име на светеца – Паталей Пътник или Паталия и схващането, че Паталей е един от „тежките“ празници през годината, в който никой не работи, „за да не пати семейството от болести и пожари“.

Паталей – целител на тялото и душата

Има селища в България обаче, в които и днес е запазено вярването, че св.Пантелеймон е най-големия целител на болестите. Празникът е на голяма почит сред баячки, врачки и лечителки, които винаги ходят на поклонение в манастир или оброк, който носел името на светеца. Задължително със себе си носят всички билки, набрани на Гергьовден и Еньовден, оставят ги до неговата иконата да пренощуват. Пазят ги през годината, за да лекуват с тях душевни мъки и телесни болки.

Едно от най-посещаваните места на Паталей днес е храмът „Св.Атансий“ в петричкото село Кулата. В него се пазят част от мощите на Св. Пантелеймон. Много болни и най-вече хора незрящи или с очни проблеми, изпаднали в беда и нужда християни идват на празника, за са се помолят пред иконата на светеца, с надеждата да бъдат излекувани.

Именици: Пантелей, Панто, Пано, Пантелеймон, Климент

Честит празник на всички именици от нашия екип!