Начало Общество Днес почитаме Свети Панталеймон – покровител на пътешествениците

Днес почитаме Свети Панталеймон – покровител на пътешествениците

353
0
СПОДЕЛИ

panteleimon-sv

На 27 юли православните християни по цял свят почитат свети Пантелеймон, известен в народния фолклор като Пантелей Пътника. Смята се, че днешният ден е много подходящ за пътуване.

В народния фолклор Свети Пантелеймон се нарича Пантелей Пътника и в различните краища на България празникът се отбелязва с различни обредни действия.

Името Паталеймон е преобразувано от българите в Пантелей, защото в ранното Средновековие то звучало доста непонятно. Името Пантелеймон от старогръцки се превежда като всемилостив.

В българските народни вярвания се казва, че на този ден щъркели, лястовици и други птици, които през зимата отлитат към по топлите страни, правят първата си подготовка за пътуване преди да отлетят от страната. Затова се смята, че днешният ден е много подходящ за пътуване. Оттам идва и прозвището на светеца – Пантелей Пътника.

На много места в страната празникът на Свети Пантелей се отбелязва за предпазване от бури и наводнения. Във фолклора днешният ден се определя като тежък и затова не трябва са се върши никаква домашна работа.

На този ден имен ден празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.