Начало Култура Днес посрещаме оригинала на Панагюрското златно съкровище

Днес посрещаме оригинала на Панагюрското златно съкровище

77
0
СПОДЕЛИ

zlato

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига днес в Панагюрище. То ще бъде изложено за два месеца – от утре до 31 август 2016 година, в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище, дарение от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

Гостуването на световноизвестното Панагюрско златно съкровище през 2015 година бе отложено, тъй като то бе част от голямата международна изложба „Златната легенда” („The Golden Legend”) в Япония за периода от 16 октомври 2015 година до 29 май 2016 година. Затова сега тракийският шедьовър, открит през 1949 година в местността Мерул край Панагюрище, ще гостува в местния музей за период от два месеца, вместо за един.

Всичко това е предвидено в дарителското Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство, подписано между Министерство на културата, Националния исторически музей, Исторически музей – Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата, както и в Договора за дарение на залата трезор. По този начин бе регламентирано ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Историческия музей в Панагюрище. По дарителското споразумение, освен изграждането на уникалната зала трезор, бяха изработени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът участва в световни изложения.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище, хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър, който в края на миналата година стана победител в класацията „Чудесата на България”.

Туристите имат възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край, музейния комплекс от възрожденски къщи, богатата сбирка на Историческия музей и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.