Начало Общество Днес Православната църква отбелязва Деня на християнската младеж и семейството

Днес Православната църква отбелязва Деня на християнската младеж и семейството

СПОДЕЛИ

denqt na hristiqnskata mladej i semeistvotoНа 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници – Въведение на Божията Майка в храма. Празникът се чества и като Ден на християнската младеж и семейството.

 Според Светото писание, на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква като Ден на християнското семейство.

Според преданието, Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди раждането си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи, всички близки я съпроводили през града до храма. Според православната традиция, Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождества Христово. Българската православна църква е избрала празника за Ден на християнското семейство. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата.

По това какво е времето на този ден, народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото – сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Във всеки християнски дом трябва да гори кандило – символ на вярата и благочестието. Вечерта всички в дома се събират около трапезата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, като по този начин се чества и здравата връзка между членовете на семейството. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.