Начало Общество Днес православната църква почита паметта на Св. Николай Чудотворец

Днес православната църква почита паметта на Св. Николай Чудотворец

СПОДЕЛИ

На 6 декември православната църква почита паметта на Св. Николай Чудотворец. На Никулден празнуват рибари, моряци, банкери, жителите на Царево, както и всички именици, наречени Николай, Никола, Николина, Николета и производните от тях имена.

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мириклийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Счита се за покровител и на рибарите. Православната църква почита паметта на Чудотвореца, на когото се приписват редица чудеса, спасили бедстващи моряци и пътници в бушуващото море.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. На празника да уважат именика, в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

По традиция на празничната маса се сервират рибни ястия. Рибата трябва да е с люспи, затова най-често българите посрещат празника с пълнен шаран с орехи.

Пак традиционно православните в по-стари времена са украсявали на Никулден коледната елха.

Екипът на ПИА честити празника на всички именници и им пожелава здраве и дълголетие!