Начало Общество Днес се навършва една година от кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Днес се навършва една година от кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

СПОДЕЛИ

На 16 май, преди година, ни напусна проф. д-р Лъчезар Цоцорков – почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча.

Той бе председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД – най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище и Пазарджишка област. Носител е на най-високото държавно отличие – орден „Стара Планина – първа степен“, както и на приза „Мениджър на годината` 2009“. Дарител е за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата.

Супермодерна болница, подземен музей по всички изисквания, за да съхранява за два месеца годишно Панагюрското златно съкровище, плувен басейн, спортна зала. Това са само част от инвестициите, които проф. д-р Лъчезар Цоцорков направи в Панагюрище.

Проф. Цоцорков посвети кариерата си на „Асарел-Медет„, превръщайки предприятието в пример за успешен бизнес на световно ниво.
Постъпва на работа в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителния комплекс „Медет“ през 1971 г. като стипендиант на предприятието, за да го оглави и ръководи близо 30 години.
През 1986 г. става главен директор на Технологичен минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“. Неговата лична инициатива, професионализъм, организаторски качества и всеотдайност в работата, са решаващи за успешното изграждане и пуска в експлоатация на новите мощности на рудник и обогатителна фабрика „Асарел“ на 6 декември 1989 г.
През 1998 г. заедно с 2756 свои колеги от предприятието основава инвестиционното дружество „Асарел Инвест“ АД, което печели търга за приватизация на 75% от капитала на „Асарел-Медет“ ЕАД през 1999 г. Под негово ръководство предприятието успешно се преструктурира и модернизира, прилагайки най-добрите европейски и световни практики в технологиите, екологията и корпоративната социална отговорност.
През 1991 г. Лъчезар Цоцорков става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, като е преизбиран за неин председател. След изтичането на втория му мандат, на 27 април 2017 г. той е избран за първия почетен председател на БМГК. От 1992 г. до 2012 г. е член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, а от 2012 г. участва в Консултативния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Член бе на Съвета на директорите на Атлантическия клуб. Той бе един от учредителите и първи председател на индустриален клъстер „Средногорие мед“ – Пирдоп, и на Сдружение на предприемачите – Панагюрище. От 2000 г. членуваше в Ротари клуб – Панагюрище. Проф. Цоцорков бе инициатор за създаването през 2010 г. на „Реформ Юнион Клуб“ и бе избран за негов първи председател.
Проф. д-р Лъчезар Цоцорков бе член на Международния организационен комитет на световния минен конгрес – Варшава. Участваше в Управителните съвети на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на Българския национален минен комитет от 1994 г. Издаде книга по фирмено управление и защити докторска дисертация на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“ през 2000 г.
От 2014 г. бе почетен професор на Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски“. Изнасяше лекции по корпоративно управление пред студенти от МГУ и Нов български университет.
Единственият българин, стъпил на Северния и Южния полюс.

Проф.д-р Лъчезар Цоцорков вярваше, че смисълът на човешкия живот е да оставим света след нас по-добър. 
„Мечтая хората да са щастливи тук и да не напускат България“, беше едно от последните му пожелания.

Той ще пребъде в паметта на поколенията и завинаги ще живее в сърцата ни!

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!