Начало Общество Днес се навършват 96 години от рождението на Нелсън Мандела

Днес се навършват 96 години от рождението на Нелсън Мандела

17
0
СПОДЕЛИ
restorant

нелсън манделаДнес интернет търсачката Google отбелязва 96 г. от рождението на Нелсън Мандела, като изобразява на главната си страница едни от най-мъдрите негови цитати.

Нелсън Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, президент на Южноафриканската република в периода 1994-1999 г. Той е първият избран с всеобщо гласуване глава на африканската държава. Преди това Мандела е сред изявените противници на апартейда и ръководител на Умконто ве сизве, въоръжената организация на Африканския национален конгрес. През 1962 г. е осъден на доживотен затвор за саботаж и други престъпления. Прекарва в затвора 27 години, по-голямата част от които на остров Робен.

След освобождаването си през 1990 г., Нелсън Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 г. Като президент Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на борба с бедността и неравенството в страната.

Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир (1993) и на българския орден „Стара планина“ (2008). Автор е на книгите „Няма лек път към свободата“ (1965), „Готов съм да умра“ (1979) и др.

Мандела почива на 5 декември 2013 г. на 95-годишна възраст в болница в Йоханесбург, от белодробна инфекция. Погребан е с държавни почести и паметта му е почетена от всички световни лидери.