Начало Култура Днес след продължително тежко боледуване почина Тодор Колев

Днес след продължително тежко боледуване почина Тодор Колев

СПОДЕЛИ

Популярният актьор Тодор Колев почина днес след продължително тежко боледуване, съобщи БТА. (Вж. фотогалерия)

Агенцията се позовава на информация от Съюза на артистите в България.

Популярният и обичан актьор имаше рак на белия дроб. Преди месец той бе опериран във Военномедицинската акамедия (ВМА) в София заради множество туморни разсейки в костите.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" при Николай Люцканов (1965). Веднага след дипломирането си отива по разпределение в Смолянския театър, след това играе в трупите на театрите в Пловдив, Шумен, "Сълза и смях" и Театър "София".

Дълги години преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

По-известните му роли в театъра са Марин от "Лодка в гората" от Н. Хайтов, Васенка в "По-големия син" и Шаманов в "Миналото лято в Чулимск" от Ал. Вампилов, Орландо в "Както ви харесва" от Шекспир.

Връх в актьорската му кариера е знаменитата роля в "Човекоядката" от Иван Радоев на сцената на театър "София" през 70-те години.

Огромна популярност му донасят ролите в над 30 игрални филма, сред които са "Двойникът", "Господин за един ден" и особено "Опасен чар".

Носител e на много национални и международни награди.

Автор и водещ е на телевизионни предавания, най-забележителното от които беше шоуто "Как ще ги стигнем с… Тодор Колев" по БНТ през 90-те години на миналия век.

Изключително популярни години наред са песните му по стихове на поета Борис Христов и много пародии, повечето от които ЦК на БКП забраняваше в годините на тоталитарния режим.

vesti.bg