Начало Общество Днес църквата почита Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Днес църквата почита Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

СПОДЕЛИ

6441da7e2aebaf02a6f096f5a3b54614Православната църква почита днес паметта на мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в мъчения за Христовата вяра през 126 г. по време на римския император Адриан (117-138 г.)

Своя празник чества и столицата ни.

София, чието име означава „мъдрост“, била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели –Вяра, Надежда и Любов. 

Момичетата били родени в Рим по време, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито.

Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат.

Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 години.

По пътя към двореца София и дъщерите ѝ отправили молба към Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и гибел.

Когато застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им. Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали.

Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града.

София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си. 

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите ѝ момичета.

Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

От 777 г. мощите на св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.