Начало Здраве Днес в 14.00 часа Експертният съвет решава дали да има нови ограничителни...

Днес в 14.00 часа Експертният съвет решава дали да има нови ограничителни мерки

СПОДЕЛИ
сертификат

До дни за болнично лечение ще влезе препарат моноклонално антитяло

Днес, 18 октомври, в 14:00 часа предстои заседание на Експертния съвет към здравното министерство, на което да се обсъдят и да бъде постигнато съгласие за нови мерки срещу коронавируса. Засега единият подход е да има зелен сертификат на всички места, които са рискови за разпространение на зараза. Пред btv зам.-здравният министър д-р Александър Златанов каза, че се обмисля медиците да са или задължително ваксинирани срещу коронавирус, или да си правят тест за достъп до работното им място. Говорено е и със спортните федерации за техните събития, за заведенията, за хотелите. Попитан дали със сигурност ще има зелен сертификат, отговорът беше, че не иска да изпреварва решенията на Експертния съвет.

По думите на д-р Златанов, антигенните тестове струват между 3,50 лв. и 5 лв. на бройка. Но и той, както д-р Кацаров, направи уточнение – за вземане на проба и за качване на резултати за зеления сертификат ще се плаща, като д-р Златанов предположи, че това значи 5 лева, но зависи от лабораториите.

Д-р Златанов увери, че до дни за болнично лечение ще влезе препарат моноклонално антитяло. Той не уточни кое е лекарството, но много се говори за „Молнупиравир“ на Merck. Идеята на лекарството обаче е да спира размножаването на вируса в тялото и съответно то трябва да се взема възможно най-рано, а не когато се е стигнало до тежко състояние. Рискът като се разболееш без ваксина е 90 към 10 да влезеш в болница, заболяването да протече тежко, заяви д-р Златанов. Но не можа да отговори колко пари е дала държавата за насърчаване на ваксинацията срещу коронавирус. И повтори позицията, че наличието на антитела не гарантира, че ти си защитен срещу вируса.