Начало Култура Днес връчват наградата за литературна критика на името на Нешо Бончев

Днес връчват наградата за литературна критика на името на Нешо Бончев

СПОДЕЛИ

sou-nesho-bonchev

На 6 април, в края на Бончевите празници, ще бъде връчена Националната награда за литературна критика на името на Нешо Бончев. Събитието ще започне от 18:00 часа в Исторически музей-Панагюрище. За носител е определен Иван Йорданов Димитров – Гранитски. Той е български журналист, поет, редактор, критик, публицист, директор на радио- и телевизионни канали, издател, доктор на философските науки, обществен деец.

През тази година празничният ден ще мине под знака на 140-годишнината от рождението на Елин Пелин.

В 17:30ч. в галерията на Градския исторически музей ще бъде открита изложбата “Под манастирската лоза” с картини на ученици и учители от училището. Средствата от откупените картини ще бъдат дарени на СУ „Нешо Бончев“ за изграждането на природен център „Спирала на живота“. Проектът е финансиран от Фондация Америка за България по Програмата „Училища на бъдещето“ за изграждане на модерна образователна среда. За Центъра ФАБ е дарила 150 хил. лв., а останалата част от средства за Проекта ще бъдат събрани от училищната общност.

Художествен етюд “Надиграване” по “Ветрената мелница” ще ни пренесе в магията на Елин-Пелиновите разкази, след което ученици от гимназиален етап ще ни представят своето проучване за непознатите ученически години на писателя, малка част от които са протекли в нашето училище.

На празника ще бъдат връчени традиционните награди от поетичния конкурс за „Млади дарования на СУ „Нешо Бончев“ и Първата награда „Ученик на месеца“.

Първите носители на наградата са група ученици, които са зарадвали свой съученик от по-големите класове, със специални образователни потребности, изработвайки за него специална мартеница. Майката на момчето е номинирала групата ученици от ІІв клас. Те са: Велизара Бобекова, Дарина Машева, Станислав Метанов и Ангел Пъков.