Начало Общество Днес в МБАЛ „Уни Хоспитал“ ще се проведе кръводарителска акция

Днес в МБАЛ „Уни Хоспитал“ ще се проведе кръводарителска акция

СПОДЕЛИ

Днес от 09:30 до 12:00 часа в МБАЛ „Уни Хоспитал“ ще се проведе кръводарителска акция, съвместно с Районен център по трансфузионна хематология – Пловдив.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.
Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици. Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за подържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.