Начало Общество Днешният ден е празник на градинарите

Днешният ден е празник на градинарите

83
1
СПОДЕЛИ

garden_5_3

Честването на Деня на градинаря  е възобновено на 1 август 1993 година в град Брезово от членове на БЗНС. Денят е посветен  на хората, които  обичат растенията и умеят да се грижат за тях. За добрия резултат в градинарството  е необходим не само труд, но и много обич и желание да се занимаваш с растенията.

1-ви август  е денят на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки – професионално и за удоволствие.

Градинарите си имат  светец-закрилник – Свети мъченик Фока

Свети Фока   е наричан градинар, защото си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните. Част от зеленчуците от своята градина той слагал край пътя, за да могат да ги взимат всички нуждаещи се минаващи.

Понеже се отличавал с голяма любов към ближните, Свети Фока благоустроявал повече духовната градина, отколкото материалната; процъфтявайки с благочестие и питаейки в сърцето си чисти мисли, той принасял плодове на добродетелите, така че неговата свята душа наистина можела да се нарече градина на Светия Дух.

1 КОМЕНТАР

  1. Денят на градинарите мисля, че е на 10 февруари. Преди години е бил на св. Трифон( Зарезан), но градинарите са се дистанцирали от лозарите и кръчмарите, които празнуват на 14 февруари и са приели 10 февруари. Иначе тава е св. Харалампи, ден на пчеларите. Поздрави от barin!




    0



    0