Начало Култура До 14 февруари се номинират творци за Националната награда за хумор и...

До 14 февруари се номинират творци за Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“

СПОДЕЛИ

Община Пазарджик съобщи, че започва прием на номинации за Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев”. Тя се присъжда на всеки три години и се връчва на 7 март, рождения ден на пазарджишкия хуморист и карикатурист. До момента нейни носители са били Радой Ралин и Марко Ганчев /2002 г./, Йордан Попов /2005 г./, Васил Сотиров и Михаил Вешим /2008 г./ и Мирон Иванов /2011 г., посмъртно/. 
Националната литературна награда за хумор и сатира “Райко Алексиев” се присъжда от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество и принос в съответния жанр. Паричната стойност на наградата е 2 000 лв. и е придружена с грамота. Предложения за награждаване могат да правят неправителствени организации, свързани с литературата – Съюза на българските писатели, Сдружение на българските писатели, в. “Стършел” и институции, като Национална библиотека, Библиотека “Н. Фурнаджиев” – Пазарджик, както и други творчески сдружения. Срокът за представяне на номинациите е 14 февруари 2014 г. на адрес: 4400   Пазарджик,   Община Пазарджик, бул.”България” 2, дирекция „Образование и култура”, за наградата “Райко Алексиев”.
Традиционно общината обяви и конкурс между творците от Пазарджишка област за хумористична поезия, проза и карикатура. Наградата в трите категории е грамота и финансов стимул в размер на 350 лв. Авторите на хумористична поезия – епиграма, басня, стихотворение, могат да представят творби от не повече от 2 стр. за всеки жанр. Изискването за хумористична проза – миниатюра, фейлетон, къс разказ, е за не повече от 3 стр. за всеки жанр, а за карикатура  – до 3 броя карикатури. Творбите не трябва да са публикувани. Срокът за представяне на творбите е отново 14 февруари, в дирекция „Образование и култура”. 

1 КОМЕНТАР