Начало Без категория До 30 души на ден пристигат у нас от Китай, поставят се...

До 30 души на ден пристигат у нас от Китай, поставят се под наблюдение за коронавирус

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

По 10-12 души пристигат на ден от Китай в България. В определени дни техният брой е повече от 30. Заради заплахата от коронавируса те биват поставяни под наблюдение, коментира в Русе главният държавен здравен инспектор на България доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА. По думите му това основно са български граждани или живеещи в България китайци.

„Поставят се под наблюдение и се термометрират всеки ден. Ако имат оплакване, веднага ги хоспитализираме и провеждаме изследване, за да намалим риска от внос и разпространение на вируса“, обясни д-р Кунчев.

По повод на предприетите по летищата мерки – като използването на термокамери и безконтактни термометри, Кунчев коментира, че колкото и да е строг граничният контрол, ефектът е не повече от 20-22 процента.

Няма начин да хванем всички носители на вируса поради инкубационния период – даден човек може да няма признаци, например, като температура. Но и тези проценти са достатъчни, за да продължи тази мярка. Не бих казал, че е най-ефективният метод. По-важен е изходящият контрол, което се прави в Китай“, каза д-р Кунчев.

По думите му, когато има 80 000 заразени и повече от 2000 починали, няма как да няма страх у хората.

Той обясни, че на разкритата преди седмица гореща телефонна линия вече са получени повече от 1000 обаждания. По думите му интересът е огромен, като запитванията са най-различни – например, дали има опасност от заразяване, ако се пътува към определена държава, опасни ли са стоките от Китай, има ли вече ваксина и други.

„Истината е, че и към момента не знаем всичко за този вирус. Има неща, които ни притесняват. Първоначалните данни за сравнително по-трудно предаване на вируса се потвърдиха, но има и случаи на необяснимо бързо предаване. Не знаем и кой все още е основният източник на заболяването“, каза Кунчев.