Начало Криминална хроника До 6 години затвор може да получи кметът на Стрелча

До 6 години затвор може да получи кметът на Стрелча

СПОДЕЛИ
Чачов
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

До 6 години затвор може да получи кметът на Стрелча Стойно Чачов за упражнена принуда върху своите подчинени. Това заяви на извънреден брифинг Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, цитирана от news.bg.

Към момента не са открити подадените заявленията, но според прокурор Арнаудова и без документи има престъпление, което може да се докаже и въз основа на свидетелски показания. Всички разпитани потвърждават един и същи факт – за упражнено психическо въздействие, което граничи със злоупотреба с власт. В този случай законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Запитана дали активността на прокуратурата към действията на кметовете не се дължи на предизборната обстановка, Арнаудова обясни, че прокуратурата винаги е била активна особено при сигнали за злоупотреба с власт.

Припомняме, вчера бяха обвинени кметове на град Златица в Софийска област Магдалена Иванова и на Созопол Панайот Рейзи са превеждали пари на фирми, собственост на социално слаби лица.

Тези фирми не са имали работници и не са имали дейност, така че да може да са извършили ремонтите, за които им е платено.

За кметицата на Златица сме съобщавали информация, за опитите на Софийска градска прокуратура (СГП) да я отстрани от длъжност. По това разследване се събират допълнителни доказателства, каза Арнаудова.

По думите й разследването за кмета на Созопол е от 2017 г. Фактът, че се повдига обвинение, означава че има достатъчно доказателства. Местните избори са след половин година, няма нищо предизборно, увери Арнаудова.