Начало Общество Добрите дела: Деца и родители заедно чистиха детска площадка в Бъта

Добрите дела: Деца и родители заедно чистиха детска площадка в Бъта

СПОДЕЛИ

Как най-добре се учат децата? Разбира се, че чрез личен пример. Това правило бе затвърдено преди дни от Венцислав Табаков и неговата приятелка Дари Гашурова, които успяха да канализират детската енергия и ентусиазъм в полезна дейност, като същевременно преподадоха на малчуганите  един от най-важните уроци: да пазят чиста околната среда. 

Ето какво споделя самият Венцислав:

„Аз съм от Пазарджик, но в момента живея и работя в София. Приятелката ми е от с.Бъта и за уикенда аз и моите деца бяхме на гости при нея. В неделя решихме групово, с приятели и децата ни, да отидем до детската площадка зад кметството в селото. Натъкнахме се на тази гледка.

Децата седнаха на една беседка, а възрастните на пейка встрани. Гледахме децата как стоят като наказани и на моята приятелка и хрумна, че трябва да направим нещо различно – да почистим това, което други са замърсили. Имаше счупени стъкла от бутилки, салфетки, мокри кърпички, обелки от всякакви храни, празни кенчета от напитки и всичко за което може да се консумира. Отидохме до близкият хранителен магазин и взехме торби за смет. Нямаха санитарни ръкавици към момента, но като разбраха за какво ще използваме торбите, бяха така добри да ни подарят найлонови пликове за ръцете и така започна всичко. Ние възрастните показахме на подрастващите ни деца (от две до десет годишна възраст) как трябва да опазваме и подържаме един детски кът. Научен съм, че винаги човек трябва да опитва да обърне негатива в позитив. Точна така и стана. Децата се забавляваха и го приеха като игра. За съжаление, както в много населени места, така и тази детска площадка не е пожалена от местните тийнейджъри – почти всички катерушки са изпочупени и реално децата на с.Бъта няма къде да играят. Не познавам кмета на селото, но много хора например удобно биха го обвинили, че е допуснал това, но проблемът не е в него, а в това, което родителите не са дали на децата си – възпитание и способност за отговорно мислене. За мен лично героите от този ден са нашите деца!“

След акцията по почистването Венцислав дори е направил кратко клипче, с което се надява да успее да мотивира повече хора.

Бъдете добрия пример!

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК