Начало Общество Договор за сътрудничество беше подписан между Панагюрище и Пятигорск

Договор за сътрудничество беше подписан между Панагюрище и Пятигорск

СПОДЕЛИ

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки подписа Споразумение за установяване на побратимени връзки между град Панагюрище, Република България и курортен град Пятигорск, Руска Федерация. От руска страна договорът бе подписан предварително от кмета на град Пятигорск Лев Николаевич Травнев. Документът беше разменен между  Белишки и заместник-председателят на Думата на град Пятигорск Василий Борисович Бандурин на специална церемония, провела се на 4 март 2013 година в сградата на Община Панагюрище. 

 Василий Борисович Бандурин беше на официална визита в град Панагюрище като член на разширена делегация от представители на административните центрове на Ставрополский край, Руска Федерация, водена от министъра на курортите и туризма на областта Валентина Ченцова и по покана на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев във връзка с честването на 135-та годишнина от Руско-турската освободителна за България война. 

Споразумението, подписано вчера от кмета на община Панагюрище, се основава на взаимната заинтересованост на двете страни за развитието, съхраняването и разширяването на двустранните стопански, търговско-икономически и културни връзки и създаването на условия за развитие на взаимоизгодни отношения във всички сфери за сътрудничество, като се отдава изключително важно значение на по-нататъшното развитие и укрепване на дружеските отношения и добросъседство между България и Русия. Договорът за сътрудничество между градовете Панагюрище и Пятигорск досега е имал срок на действие пет години напред във времето. Настоящето споразумение е безсрочно.

По-късно, същия ден, гостът от Пятигорск, ръководството на община Панагюрище, председателят на Общински съвет Веселина Зумпалова-Ралчева, председателят на Общинската организация на Национално движение "Русофили" Филип Калбуров и председателят на Сдружение на предприемачите в Панагюрище Николай Митев се оттеглиха на работен обяд, в който бяха обсъдени редица въпроси свързани с по-нататъшното развитие на отношенията на взаимно сътрудничество и приятелство.

Приятелските отношения между градовете Панагюрище и Пятигорск са установени през 1972 година. Побратимените два града са поддържали дружеските си отношения през годините, чрез официални визити на делегации по повод чествания на исторически събития и специални годишнини, организирани ученически посещения  на обменни начала и множество частни визити. Неподвластна на каквито и да било причини, връзката между Панагюрище и Пятигорск се е запазила вече четиридесет и една години.