Начало Здраве Доказани случаи на грип във Вирусологичната лаборатория на „Уни Хоспитал“-Панагюрище

Доказани случаи на грип във Вирусологичната лаборатория на „Уни Хоспитал“-Панагюрище

732
0
СПОДЕЛИ

През зимния сезон се отчита повишена заболеваемост от остри респираторни вирусни заболявания (ОРЗ). Грипът (Influenza) е най- разпространеното инфекциозно заболяване в световен мащаб с уникален епидемичен потенциал. Ежегодно се регистрират грипни епидемии обичайно през месеците януари-февруари.

Справката за епидемичната обстановка в страната сочи, че дори след отмяна на грипната епидемия остава т.нар. „епидемична опашка“ от новозаболели или хора, развили усложнения след грип.

От началото на годината до 20 февруари във Вирусологичната лаборатория на „Уни Хоспитал“са изследвани за грип общо 86 болни – хоспитализирани и амбулаторни, като най – малкият изследван е 10-месечно дете, а най-възрастният е на 71 години. Най-малкият диагностициран пациент с грип е на 4 години. От 31 болни с положителен резултат за грип, 3-ма са с грип А, а останалите 28 – с грип тип В.

Доминиращият тип грипен вирус тази година е грип В. Грипът е високо заразен и особено опасен за т.нар. рискови групи от населението – малки деца, възрастни хора над 65 години и особено такива с хронични заболявания, както и за имуносупресирани лица. Грипът не е обикновена настинка, а сериозно заболяване и не бива да бъде подценяван. Последиците от самолечение, като и неправилно или късно започнато лечение могат да бъдат сериозни с развитие на различни усложнения, някои от които животозастрашаващи. Правилният дагностичен и терапевтичен подход при съмнение за грип включва преглед от лекар и изследване за грип. От първостепенно значение за оценка на състоянието на болния е преценката на лекаря специалист, който може да определи необходимостта от болнично или домашно лечение и да назначи съответните  изследвания.

В Лаборатория Вирусология на „Уни Хоспитал“ се извършват изследвания за най- често разпространените респираторни вируси:

■ грип A+B

■ респираторно- синцитиален вирус (RSV, причинител на бронхиолит и пневмонии при деца)

■ аденовируси

Материал за изследване са назални проби (носен секрет), които се взимат на място, а резултатите се получават след 15 минути от вземането на пробата.

Типичните симптоми на грипа включват остро внезапно начало с висока температура и втрисане, изразена обща отпадналост, главоболие, болки в мускулите и очните ябълки и катарални прояви – хрема, болки в гърлото и суха, дразнеща кашлица.