Начало Здраве Доц. Андриан Тонев: Здравословният хранителен режим и двигателната активност са в основата...

Доц. Андриан Тонев: Здравословният хранителен режим и двигателната активност са в основата на превецията на кръвоносно-съдовите заболявания

125
0
СПОДЕЛИ

През последните години все повече пациенти страдат от заболявания на кръвоносната система, в това число и от разширени вени. Каква е превенцията срещу този тип заболявания и какви са най-честите причини за възникването им коментираме с доц. Адриан Тонев, завеждащ Клиниката по съдова хирургия в болницата в Панагюрище.

tonev
Разширените вени са един от най-честите проблеми на кръвоносната система. Каква е причината за тяхната поява и какво е лечението?
Разширените вени са един бич за обществото и от тях страдат около 80% от пациентите, навършили 50 години. Заради изправения стоеж хората с годините започват да страдат от проблеми в краката. Проблеми, предизвикани от изправения стоеж, са разширените вени, ошипявания, дисковии хернии, радикулит и други. Тези заболявания не намаляват, а напротив – увеличават се с годините. Това в голяма степен се дължи и на определените от Здравната каса като важни заболявания, заради коeто някои от тях се пренебрегват и нещата се усложняват. При разширените вени не можем да говорим за капсулиране, а само за забавяне или частично спиране на напредването на заболяването, но с годините то ще се прояви и не може да бъде спряно изцяло.

Каква е профилактиката и до какви усложнения води този това заболяване?
Профилактиката се състои в здравословно хранене, повече движение и правилна стойка на тялото. За облекчаване на проблемите при хора с разширени вени помага създаването на правилен режим. Важно е да не се недопуска на увеличаване на теглото, да се полагат физически усилия, да се живее с мисъл за краката, като не се претоварват и се използват удобни обувки. За нас, съдовите хирурзи, обаче, много по-сериозен проблем е запушването на артериите, защото при тях всяко едно забавяне или подвеждане на пациента от личния лекар може да доведе до загуба на крайник.

Атеросклерозата също е едно от честите заболявания, за съжаление и при децата. С какво се характеризира тази болест?
Атеросклерозата е болест, която може да се развие от ранна детска възраст. Тази болест се развива основно при момчетата и мъжете, тъй като жените са защитени от хормона естроген. От атеросклероза страдат дори 5-годишни деца, но прогнозата за едно такова дете е много добра при едно нормално хранене и спазване на режим. При децата с такава болест непременно трябва да се избягва да им се дават некачествени храни. Последните години на пазара е пълно с такива храни и човек умира от това, което яде. Не е задължително да си веган или вегетарианец, но е важно да не се яде химия. Важно е също така на детето да се дават максимално само доказано качествени храни. Атеросклерозата се влияе също и от стреса, в който постоянно живеем.
Какви са най-сериозните съдови заболявания при децата?
Сред малките пациенти на съдовата хирургия са деца под 1-годишна възраст, които страдат от т.н „хемангиоми“, които са вродени доброкачествени тумори. Заболяването се характеризира с червени кръвоносни възелчета, които са по горния слой на кожата. Те също могат да се развият и вътре в тялото, като там приличат на гъби, сраснали с тъканта. „Това са доброкачествени, тумори, но със злокачествен растеж. Проблемът при тях е, че с времето те унищожават мускули и кости в тялото. Малките пациенти трябва задължително да бъдат консултирани със съдов хирург и да им бъде извършено оперативно отстраняване на туморите.

А възрастните от какви заболявания на съдовата и кръвоносната система страдат?
Сред останалите проблеми на кръвоносните съдове е и спукването на капилярите, най-често при възрастните хора. Причина за това е авитаминозата, която нарушава еластичността на кожата. Едно дете има до 85% вода в целия си организъм, при възрастите тя е до 60% и това води до намаляване на кожната еластичност. Важно е да се знае, че това е козметичен дефект, т.н артикулярна варикоза, който е вътре в самата кожа. Най-често епилацията при жените води до образуването на спукани капиляри или излагането на пряка слънчева светлина. Спуканите капиляри и разширените вени не могат да бъдат излекувани с популярните гелове, които се предлагат във фармацевтичната мрежа, а са обект на компетентна лекарска интервенция.

Източник: Радио „Фокус“