Начало Общество Доц. д-р Атанас Шопов: Панагюрското златно съкровище се завръща в градa на...

Доц. д-р Атанас Шопов: Панагюрското златно съкровище се завръща в градa на 11 април

СПОДЕЛИ

atanas-shopov

Панагюрското съкровище отново ще се завърне в града за поредна година, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.

Той обясни, че съкровището ще бъде експонирано в залата-трезор от 11 април до 29 май.

„Залата-трезор е уникална, защото съкровището грее в нея с друга светлина. То се завръща всяка година в родния си град. Всеки един от съдовете е експониран в отделна витрина. Посетителят може да го разгледа спокойно, да се наслади на изобразените сцени, а също – да получи допълнителна информация”, коментира Шопов. Той каза още, че няма подобна зала в страната, защото информацията може да бъде видяна, или чута чрез аудиогид на 5 езика, или в беседата на специалистите.

„В презентационната зала може да се види и историята на Панагюрското златно съкровище – от неговото откриване, до завръщането му в родния град”, допълни Шопов. Той посочи, че посетителите на музея могат да разгледат целия комплекс, който включва централната музейна сграда, възрожденския сектор, къщите-музеи, сред които е и тази на Райна Княгиня, а също и уникална природонаучна сбирка, която показва флората и фауната на Същинска Средна гора.