Начало Култура Доц. д-р Атанас Шопов ще вземе участие в националната научна конференция „Град...

Доц. д-р Атанас Шопов ще вземе участие в националната научна конференция „Град и памет”

87
0
СПОДЕЛИ

atanas-shopov

„Априлското въстание през призмата на паметта“ е темата на третата национална научна конференция „Град и памет“, която ще се проведе днес и утре в Пазарджик. Домакин е Регионалният исторически музей. Форумът събира хора от научния елит, които ще представят свои разработки за събитията от 1876-та.

Освен историзъм в трудовете им може да се види и различният поглед върху знаменателните за страната ни събития. Авторите се стремят да заздравят връзката със съвремието с темата, посветена на историческите възстановки, да акцентират върху будителството с „Книгата и революцията: интелектуалният контекст на Априлското въстание”, да преразгледат борбите за освобождение през очите на студентите-историци. Отделни лекции са за въстанието в българското хроникално и документално кино, в изкуството, в колекциите на Художествената галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик.

Участниците ще разберат как е опазено историческото наследство в музеите в Панагюрище, Клисура, Брацигово, Батак, Омуртаг, Шумен, Силистра и още много български градове. Ще научат повече за отзвука от Април 1876-та в обществено-политическия живот на Добруджа, за революционните комитети на Левски в български градове.

По интригуващ начин ще бъде поднесена за знакови сгради, свързани с въстанието. Заседанията ще се проведат в Пленарната зала на Община Пазарджик, в Архитектурния съвет и в къщата-музей „Станислав Доспевски”.

Участие ще вземат представители на институти към Българската академия на науките, доценти, професори и доктори на науката, историци. Със своя разработка по темата ще се включи и директорът на Исторически музей гр. Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов