Начало Общество Доц. Камелия Галчева: Възпитанието е плод на учене, инструктиране и послушание

Доц. Камелия Галчева: Възпитанието е плод на учене, инструктиране и послушание

СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

Педагогически форум за учители и родители „Професия – родител“ се състоя в Градския исторически музей. Инициативата е част от честванията на 65-годишнината от създаването на ОДЗ „Райна Княгиня“. Лектор на форума бе доц. Камелия Галчева, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарси“. Форумът бе открит с приветствие от директора на ОДЗ „Райна Княгиня“ г-жа Татяна Костадинова. „Учим за лекари, учим за инженери, шофьори, готвачи и т.н., но никъде в живота няма училище, където човек да се подготви за най-важната си функция – да бъде родител“ – това бяха част от встъпителните думи на лекторката и допълни „Можеш да бъдеш перфектен учител или перфектен лекар, но когато не си перфектен родител , фактически не си нищо.“ 

forum6В лекцията си доц. Галчева обясни на присъстващите педагози и родители ценни съвети, относно възпитанието на децата. Според нея възпитанието не се появява от самосебе си, а е плод на учене, инструктиране и послушание. Родителят от своя страна е организатор, придружител и наставник за своето дете. Доц. Галчева представи трите аспекта на родителството: родство, грижа и възпитание и социализация и перспектива. Често родителите вземат решения за децата си, по същество правилни и важни, но открито са в противоречие с желанията на децата. Така децата се чувстват неразбрани, наказани и дори необичани. Важен аспект при връзката „родител-дете“ според доц. Галчева е общуването. Детето от малко трябва да има човек, който да го изслушва и подкрепя. Ако този момент бъде изпуснат в ранна детска възраст, при порастването на детето комуникацията с родителите се усложнява. Двамата родители трябва да изяснят позициите си по темите, свързани с възпитанието на децата и да я отстояват съвместно. Децата не трябва да получават разнопосочни послания от своите родители. Когато детето започне някакъв разговор с родителя, той трябва да му отдели цялото си внимание, независимо дали е изморен или бърза за нещо. За важните неща родителя трябва да инициира разговора, независимо колко трудно му е това. С детето трябва да се говори разбираемо, а не с абстрактни понятия. Добрият родител се стреми все по-малко да налага на децата си. Това подтиква децата сами да правят избор и да използват собствените си възможности. При конфликтни ситуации доц. Галчева съветва родителите да не позволяват гневът да говори вместо тях. В тези ситуации въпросът „Кака е причината?“ работи много по-добре от „Защо?“. Когато се наложи детето да бъде критикувано, винаги трябва да се стъпва на факти. Но не забравяйте, че се критикува не личността, а нейните действия, посъветва лекторът.

Кулминацията на честванията на 65-годишнината от създаването на ОДЗ „Райна Княгиня“ ще бъде на 14 май 2015 година, четвъртък, в Театър Дом-паметник. В 17:00 часа във фоайето на театъра ще бъде подредена благотворителна изложба с творби на децата от ОДЗ „Райна Княгиня“. Средствата от нея ще бъдат дарени на ДЦДУ „Дъга“. Половин час по-късно в голямата зала на Театъра ще бъде представен празничен концерт „Пролет към мечтите“.