Начало Здраве Доц. Кантарджиев: Рано е да се говори още за грипна епидемия

Доц. Кантарджиев: Рано е да се говори още за грипна епидемия

СПОДЕЛИ

Вероятно циркулацията на грипния вирус ще започне от средата на януари, епидемичното разпространение ще бъде през февруари

Рано е да се говори все още за грипна епидемия – това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Преди седмица в Бургас са били доказани първите случаи на грип при две деца, които вече са здрави. Има и два случая в София. На 31 декември реферетният център е доказал грип при едно дете лежащо в Инфекциозна болница в София, който е от генетичната група „Виктория“, група Б.

Преди години първите случаи на грипна епидемия са били през ноември. Вероятно циркулацията на вируса ще започне от средата на януари, епидемичното разпространение ще бъде през февруари и може би пикът ще е в края на февруари, прогнозира специалистът.

Засега всичко е нормално и мерките, които трябва да се вземат, също са нормални. Препоръчва се, когато тръгнат на училище, децата да имат винаги носни кърпички и да се проветряват по-често помещенията.