Начало Здраве Доц. Кунчев: Маските в клас за учителите и по-големите ученици ще станат...

Доц. Кунчев: Маските в клас за учителите и по-големите ученици ще станат задължителни 

СПОДЕЛИ

Вчера здравните власти са обсждали затягане на мерките

Ще бъде издадена заповед по препоръките на МОН за задължително носене на маски в клас от учителите и учениците след начален етап на образование. Мярката ще важи в цяла България. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти. Буди безпокойство заболеваемостта у нас. Това заяви главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му ръстът на заболелите не е огромен – на седмична база е между  10 и14 %.  Той обаче призна, че е факт  много по-висока заболеваемост в някои райони. „Това показва, че сме в разгара на четвъртата вълна”, каза епидемиологът.

Той отказа да прави прогноза каква заболеваемост ще стигне страната ни. Посочи, че в съседна Сърбия заболеваемостта е над 1000 на 100 000 за последните 14 дни. „Надявам се да не стигнем такива нива. Ръст е налице навсякъде в Европа. Очевидно Източна и Централна Европа са в пика на заболяването. У нас очакваме да стигнем най-високите стойности и след това да почнат да намаляват”, коментира доц. Кунчев. Той е категоричен, че за да не се повтарят COVID вълните, трябва да последваме страните, които имат много високо ниво на покритие на ваксиниране. „Вълната е на неимунизираните”, категоричен е епидемиологът и заяви категорично, че имунизацията срещу коронавирус е начина да се отървем от заболяването. „Ние не го ползваме. Ще продължим да си плащаме цената”, каза още той.

Той уточни, че експертният съвет по имунология са обсъждали два часа какви мерки трябва да бъдат взети. Общото мнение е, че трябва да се спазват мерките, защото това което е разпоредени към момента е достатъчно за това ниво на разпространение 300-340 на 100 000 заболели за 14 дни. Ако на национално ниво се стигне заболеваемост от 500 на 100 000 за ч4 дни, което е навлизане в тъмночервена зона, вероятно ще се предприемат нови мерки, зави още доц. Кунчев.

„Даваме си обаче сметка за много неща. Даваме си сметка, че след 2 години мерки  всички са безкрайно уморени и на всики безкрайно им е омръзнало от ограничения. Това води до настройка – за неспазване на мерките. Това няма как да не го отчетем, защото виждаме какво става. Начинът да излезем от този затворен кръг беше да постигнем високо ваксинационно ниво“, каза още епидемиологът. Според него всички усилия оттук нататък трябва да бъдат насочени именно да се повиши имунизацита срещу коронавирус у нас.

Вчера здравните власти са обсждали затягане на мерките, но засега предвиждат това да се случва по-скоро на регионално ниво. Нови мерки са нужни само в някои райони. От думите му стана ясно, че по-всяка вероятност във Видин и Монтана ще се затегнат мерките по примера на Габрово. “ По- скоро не нови мерки, а спазването на досегашните може да ни гарантира по-леко преминаване през сегашната вълна“, каза още той.  Според него се върви по пътя на това имунизираният гражданин да има все повече свообда на движение.

Има някои мерки които ще бъдат въведени. „Например оставено е в ръцете на ръководствата на учебните заведения – кое до каква степен ще се изпълни, което е неприемливо. Според мен те трябва да са задължителни вече, както и носенето на маски в надначалния курс, от всички учители. Трябва да се спре и смесването на паралелки“, каза още Кунчев. Това ще бъде въведено със заповед от здравния министър“, уточни още епидемилогът.

От думите му стана ясно, че здравните власти ще се опитат да засилят контрола по отношение на спазването на ковид мерките. За целта ще продължат да си сътрудничат с МВР и министерството на земеделието, за да могат да засилят проверките.

„Всико е възможно“, отговори на въпрос доц. Кунчев за това дали е възможно да има изцяло червена карта на Европа. От думите му всико зависи доколко се спазват мерките.  Той уточни, че се спаза планът за действие при следваща вълна от коронавирусна инфкеция. Кривите на заболеваемост на вълните са съпоставими, каза още епидемилогът.