Начало Общество Доц. Шопов представи труда си „Панагюрци в Цариград през Възраждането“

Доц. Шопов представи труда си „Панагюрци в Цариград през Възраждането“

СПОДЕЛИ

12185249_1019813874737223_2598538981523862302_oДоц. д-р Атанас Шопов представи снощи книгата си „Панагюрци в Цариград през Възраждането. Справочник.“ Събитието се състоя в конферентната зала на Историческия музей, а десетки любители на историята и краеведчеството чуха от автора и неговите гости любопитни факти за онази славна епоха, в която Панагюрище е стопански, духовен, образователен и културен център в българските земи.

Присъстващите с интерес чуха позициите и на доц. д-р Христо Темелски – рецензент на книгата  и  доц. д-р Милен Куманов – редактор на изданието.

По време на представянето стана ясно, че темата вълнува редица историци, а събирателската и изследователската дейност на доц. Шопов бе  оценена изключително високо. Бе изтъкнато, че опитът, контактите, дейността на панагюрци, свързали живота си с Цариград, представлява прозорец към модерната европейска цивилизация и култура.

 

Книгата съдържа ценен исторически материал, в който всеки панагюрец може да намери нещо за своя род, за миналото на своя град, да открие отговор на въпроси, свързано с нашето минало, стана ясно по време на дискусията.

Снимки: Исторически музей – Панагюрище