Начало Общество Дриновци ще вземат участие в европейската седмица на мобилността

Дриновци ще вземат участие в европейската седмица на мобилността

54
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

week

През първата седмица на учебната 2015/2016 година учениците от ОУ ”Проф. Марин Дринов” ще вземат участие в европейската седмица на мобилността „Избери. Промени. Комбинирай”.

 

 

От 16 до 18 септември ще бъде организиран кът за първокласници за четене и оцветяване на картинки на тема „Придвижвам се пеша”.

На 17 септември учениците от начален етап ще се включат в арт-ателие „От нищо-нещо”, в което ще изработват макети на алтернативни транспортни средства от отпадъчни материали.

На същия ден, 17 септември, ще се проведе и открит урок на тема „Алтернативен транспорт – история и бъдеще”. В него ще бъде включена презентация „Транспортът – различен и необходим”, както и интересни дидактически игри – състезание „Алтернативна мобилност” (сглобяване на електронни пъзели с картинки, показващи алтернативни превозни средства) и игра „Отгатни превозното средство по контура”, решаване на кръстословица и гатанки.

На следващия ден, 18 септември, ще се проведе състезание с велосипеди „Чист въздух – ти си на ход”, посветено на Международния ден на озоновия слой – 16.09.

22 септември ще бъде последния ден от акцията. Тогава ще бъдат раздавани листовки „Бъди зелен! Слез от колата си поне за ден!”.

sedmica na mobilnostta

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност. Целта на кампанията е да провокира местните власти в Европа да въведат и насърчат устойчивата градска мобилност, както и хората, да използват други алтернативи за придвижване, а не собствените автомобили.

За първи път кампанията стартира преди 13 години. От 2002 година въздействието на кампанията непрекъснато нараства, както в Европа, така и по света. През 2014 година общо 2013 градове от 44 държави са били официално регистрирани в кампанията.

Мотото на кампанията през 2015 година приканва хората да комбинират различни начини на придвижване, които често водят до по-бързо и по-приятно пътуване. Взимайки умни решения, свързани с вида на използвания от нас транспорт, можем да спестим пари, да подобрим здравето си и да помогнем на околната среда – всичко, което се изисква е добро желание да се опита нещо ново. Като ИЗБИРАМЕ, ПРОМЕНЯМЕ И КОМБИНИРАМЕ ние можем да направим така, че нашето пътуване да работи за нас.