Начало Общество Дронове на „Оптикоелектрон“ откриват и локализират пожари

Дронове на „Оптикоелектрон“ откриват и локализират пожари

СПОДЕЛИ

dronove1

Една от най-актуалните технологични иновации днес – безпилотните летателни апарати, известни още като дронове – скоро ще намери приложение и в България за спасителни операции при пожари и природни бедствия, гражданската защита и екологията, охранителната и наблюдателната дейност и др. Дронът с наименование „SENSOR OE-1“ („SEarch aNd reScue multirOtor dRon“ /„Мултироторен дрон за издирване и спасяване“ ), разработен и произведен от ОПТИКОЕЛЕКТРОН ГРУП АД – Панагюрище, е оборудван с едни от най-съвремените технологии:

  • най-висок клас сензорна и термовизионна техника;
  • радиоапаратура за двупосочно предаване на команди, телеметрия и видео сигнал между летателния апарат и мобилната наземна станция;
  • специализиран софтуер за разпознаване на оцелели хора и пожар при заснемане с термовизионна камера;
  • софтуер за картографиране на индустриални, земедлски и други площи;
  • софтуер с автопилот за изпълнение на мисии без нуждата от намеса на оператор;
  • софтуер за охрана на периметри (по предварително зададени карти и мисии) и осъществяване на пасивна охрана;
  • софтуер за отдалечено видео управление в реално време и предаване на видеосигнал;
  • GPS навигация, барометър, компас.

В края на месец август екип от висококвалифицирани инженери и специалисти от Дирекция „Проектиране, разработване и производство“ на Оптикоелектрон груп, в присъствието на свои бизнес партньори, проведе серия от изпитания и тестове с дронове „SENSOR OE-1“, оборудвани с термовизионни камери, с цел превенция, локализиране и обследване на възникнали пожари. За провеждането на тестовете бяха запалени огньове в обезопасена и контрулируема за изпитанията среда – в специално обособено място в индустриален парк Оптикоелектрон. Два дрона „SENSOR OE-1“  бяха издигнати на височина от 200 метра, обходиха район от 5 км., благодарение на термовизионните камери засякоха и локализираха точното местонахождение и ядрото на „пожара“, и чрез GPS система бяха изпратени данни и видео сигнал към мобилната наземна станция.

Дроновете „SENSOR OE-1“  могат да бъдат използвани превантивно за наблюдение на полски и горски масиви през пожароопасния сезон за своевременно откриване и съобщаване за възникнали пожари; за следене нивото на водоемите (корита на реки, язовири и язовирни стени) при повишено количество валежи или снеготопене; при възникване на наводнения, разливи и други бедствия (земетресения, лавини, свлачища), при които е невъзможно човек да обходи даден район, за да се констатира състоянието и нанесените щети. Също така са приложими за огледи на разрушени мостове и ЖП линии, прекръснати електроснабдителни мрежи, за изследване на големи терени с насаждения, горски масиви, преброяване и наблюдение на дивеч, картографиране и описване на земеделски площи. Биха могли да се използват  за транспорт на животоспасяващи медикаменти и приспособления (инсулин, епинефрин, алергозан, инхалатори и др.) до пострадали от природни бедствия или аварии, както и при намирането на изчезнали хора в трудно достъпни местности, благодарение на термовизионните камери, с които са оборудвани. В момента дронове се използват най-често за охрана и инспекция на индустриални съоражения, в сферата на фото, теливизионната и кино индустрията.

Дроновете се превръщат във все по-популярен инструмент в службите за пожарна безопасност по целия свят, използват все по-често в Европа, особено в страни като Швеция, Франция и Обединеното кралство.

За да отговори на огромния интерес и  множеството получени запитвания към продукта от страната и чужбина, Оптикоелектрон груп АД ще представи със собствен щанд своите дронове „SENSOR OE-1“ на международното изложение за отбрана и сигурност DSEI в Лондон от 15-ти до 18-ти септември 2015 година (Щанд N6-175).

Дружеството е едно от най-високотехнологичните предприятия в страната, с предмет на дейност: Проектиране, разработване и производство на оптични, оптикоелектронни, оптикомеханични, лазерни и термовизионни технологии и продукти, инструментална и технологична екипировка, нестандартно оборудване за отбраната и сигурността, и такива с гражданско предназначение.