Начало Здраве Дух и тяло: 10 неща, които трябва да знаем преди да отидем...

Дух и тяло: 10 неща, които трябва да знаем преди да отидем на ин йога

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка

Здравейте приятели! Днес искам да ви припомня основните правила при посещение на клас по ин йога. Поради големия интерес към практиките по йога внасям яснота кое е полезно за вас при посешение на първата ви йога практика. Нещата са простички , но ако спазвате тези правила, ще извлечете максимална полза от вашата практика.

10 неща, които трябва да знаем преди да отидем на ин йога

Преди да се научим да приемаме изненадите с лекота, промените – с усмивка и новите неща – с ентусиазъм, е добре да бъдем достатъчно информирани. Очакванията, както знаем, са нож с две остриета. Те могат да ни накарат да копнеем за нещо, да го чакаме и желаем, но също така, могат да ни подхлъзнат към разочарованието. Това важи напълно за нашата ин практика, особено когато тя се различава от това, с което сме свикнали.

Ако имаме погрешното очакване, вероятността да се разочароваме нараства. Но ако сме запознати и знаем в каква вода се потапяме, практиката ще бъде много по-удовлетворяваща и успокояваща за нас. Затова нека разгледаме най-важните неща, които трябва да знаем преди да отидем на ин йога. Да завържем букета на очакванията си по информиран и успокояващ начин, за да се наслаждаваме напълно на самия процес.

Правилото за полупразния стомах

В ин йога правилото да се практикува на абсолютно празен стомах не е толкова валидно, тъй като асаните не са толкова динамични и притискащи коремната област. Опитайте да следвате правилото на полупразния стомах. Или моментът, в който нито сме гладни, нито обратното.

Ако сте гладни, вероятно ще осъзнавате тази своя физиологична потребност и ще мислите предимно за храна. В резултат, няма да можете да се отпуснете и да се потопите в усещанията на тялото ви и сигналите, които то ви изпраща.

Ако стомахът ви е пълен, това отново ще ви разсейва, а цялата ви енергия ще отиде в храносмилателната система. Притискането на стомаха също може да причини неприятни усещания. Полупразния стомах е идеалният баланс по време на ин йога практиката.

Пропуснете парфюма

Когато практикуваме ин йога активираме парасимпатиковата нервна система, отпускаме ума, съзнанието и тялото, а сетивата ни се обострят. Ин практиката е релаксираща, затова няма да ви се наложи да вземете душ след нея. Опитайте да направите своя прочистващ тялото и сетивата душ преди йога класа и пропуснете силния парфюм, етерично масло или ароматът, който би могъл да влезе в личното пространство на останалите практикуващи. Нека уважаваме границите на останалите хора в залата и да запазим ароматните си предпочитания … за себе си.

Оставете мобилния си телефон отвън

Ин йога е дълбоко медитативна йога практика и изисква пълен покой, тишина, спокойствие. Това не винаги е възможно, тъй като звуците идват отвсякъде – от улицата, от съседната стая, от … нас самите. Това, което можем да направим за себе си и за другите е да оставим телефона си извън залата за йога. По този начин ще успокоим ума си, тъй като телефонът ни няма да ни разсейва. От друга страна, ще избегнем внезапно извъняване а телефона ни, което не сме очаквали и което ще смути тишината на всички.

Пристигнете по-рано

Тъй като ин практиката е бавна и релаксираща, опитайте да не бързате на идване към йога студиото. Планирайте деня си така, че да имате време да пристигнете дори по-рано. Това е време, в което спокойно да се приготвите за часа, да зададете въпроси към учителя, както и да приготвите съзнанието си за пълно потапяне навътре.

Премахнете всичко метално

Часовници, гривни, обеци, пръстени, очила. Премахнете всичко, което съдържа метал от тялото си. Смята се, че металът пречи на електромагнитната енергия (ци) да се движи свободно. Също така, можете да спуснете косата си, за да няма никакво стягане в областта на скалпа.

Носете си връхна дреха

Тъй като ин йога е релаксираща практика, тялото ви ще бъде отпуснато и вероятно ще ви стане студено. Затова е добре да носите със себе си меки чорапи, шал, връхна дреха, с които да можете да се завиете. Студиото вероятно ще разполага с одеала и възглавници. Нека имаме предвид кой начин за сгряване ни е най-комфортен, особено в студените и по-хладни дни.

Експериментирайте с блокчетата

В ин йога използването на блокчета, болстери, колани, одеала и възглавници е препоръчително, за да наместим тялото си по най-удобния и релаксиращ начин. Затова експериментирайте с принадлежностите, с които йога студиото разполага и намествайте тялото си по възможно най-комфортния начин.

Задържането в позите

Една от най-съществените разлики между ин и другите вариации на йога е по-дългото задържане в позата. То варира от 1 до 5, а понякога и повече минути, зависи от целта на йога практиката. Подгответе ума си за притихване в асаната, защото ин е метафора на женската енергия, пасивността, пълния покой.

Осъзнаването на собствената граница

Едно от най-важните правила за практикуване на ин йога е осъзнаването на собствената граница тук и сега. Не вчера и не утре. Единственото, с което разполагаме е сегашния момент. Тялото ни е тук и сега, нека уважаваме неговите граници, които всеки ден са различни. Не опитвайте да навлезете бързо в една асана, дори да знаете, че можете. Оставете тялото ви да се потопи бавно в нея, сякаш навлиза в море от покой и сладка отпуснатост.

Приемането на нещата такива, каквито са

Една от съществените характеристики на ин енергията е приемането на нещата такива, каквито са. В класа по ин йога не се опитваме да бъдем, правим, постигаме, а просто приемаме нещата такива, каквито са. С приемане, разбиране, безусловна любов. Това е трудно за постигане в началото на нашето пътуване в ин йога. Но малко по малко започваме да приемаме йога като процес без крайна цел, както и да навлизаме все по-дълбоко, все по-навътре…

Автор : Екатрина Кьосева

Очаквам ви на постелките в зала Йога на зала Арена – Асарел всеки вторник от 19,00 часа за да работим заедно за един по – качествен живот.

Наслаждавайте се за дните си такива какнито са, бъдете щастливи с хората около вас, бъдете благодарни във всеки един миг ото живота си.

Намасте : Мария