Начало Здраве Дух и тяло: Дишането и отражението му върху живота ни

Дух и тяло: Дишането и отражението му върху живота ни

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Перишка

Днес ще си поговорим за дишенето . Една абсолютно неосъзната и ненаблюдавана функция на организма ни . Никой от нас в ежедневието си не се замисля как диша. И може да се определи като нормално , при толкова други неща за който имаме да мислим . Но точно правилнато дишане ни довежда до спокойно състояние на ума и тялото.

mariqБавното, дълбоко и ритмично дишане  ни пречиства и стимулира спокойно и доволно състояние на ума. Когато дишаме неправилно се нарушава ритъма на мозъка, което води до физически, емоционални и ментални блокажи. Това от своя страна е причина за вътрешни конфликти, дисбаланс, личностни разстройства, разрушителен стил на живот и болести. Затова майката му е йога асани, а бащата е дишането .

Чрез пранаяма ( термин в йога чрез който се наричат дихателнити тепники ) се установяват правилни дихателни навици, процеса се обръща и негативните цикли са прекъснати и се постига по-щастливо, по-здравословно и по-балансирано състояние на ума.

В допълнение към промяната качеството на живота, продължителността също е производна на ритъма на дишане. Древните йоги са изучавали природата много детайлно е са забелязали, че животните с бавно дишане като питони, слонове и костенурки имат по-дълъг жизнен цикъл. В същото време, тези с учестено дишане като птици, кучета и зайци живеят едва по няколко години. От тези си наблюдения те осъзнали колко е важно да се диша бавно, за да се увеличи продължителността на живота при човека и не само ! ).   Тези, които имат кратки и учестени вдишвания е по-вероятно да живеят по-кратко от тези, които дишат бавно и дълбоко. На физическо ниво това е така, защото дишането е пряко свързано със сърцето. Бавното дишане поддържа сърцето по-здраво и го подхранва по-добре, което предразполага към по-дълъг живот.

Дълбокото дишане също така увеличава усвояването на енергия чрез  праничното ни тяло , разширява силата, жизнеността и като цяло – доброто физическо състояние. Пранаяма спомага за здраво тяло като премахва блокажите в пранаяма коша, позволявайки повишено усвояване на жизнената енергия . След практики много хора чувстват ума си по-спокоен , релаксиран и тих. Много техники в пранаяма използват кумбака или задържане на дъха, за да се постигне контрол върху потока прана, да се успокои ума и да се контролира процеса на мислене. Щом веднъж ума е в покой и прана протича спокойно през  енергийните ни канали  и чакрите, вратата към еволюция на съзнанието се отваря, водейки ни  към по-високи измерения на духовно преживяване.

Самата практика  на йогийско дишане (Пранаяма практика)  се базира на цикъл на дишане от 4 части, който е фокусиран върху:

Вдишването– контролиране на вдишването на въздуха поддържайки процеса плавен и ефикасен,

Вътрешно задържане на прана– контролиране на задържането на въздух в дробовете след вдишване,

Издишване– контролиране на издишването,

Външно задържане– контролиране на задържането на празни дробове след издишване.

Може би звучи просто, но не е. Повечето от нас имат развити лоши дихателни навици и за преодоляването им и усвояването на нови ефикасни и ефективни дихателни навици е нужно време, търпение и отдаденост. Контролирането на дъха изисква използването на ума, за да устои на естествените и автоматични импулси и желания на тялото да диша, особено по време на задържане на дъха.

Наблюдавайте дишането на децата , и ще установите че те дишат коремно.  Напълно естествено , но с годините всички ние губим естествената си природа и естествено губим и естествения начин и ритъм на дишане . Разбира се с труд и постоянство, наблюдение и осъзнатост можем да променим начина си на дишане , а от там и качеството си на живот .

mariq1

Заповядайте на нашите йога практики всеки вторник от 19,00 часа в зала „ Самбо “ практика за начинаещи – ако желаете да промените качеството си на живот , дишането , физическото си и умствено състояние .

   Ако вече имате умения в йога заповядайне всяка сряда от 19,00 в зала „ Самбо “ , за да споделим поредната  ни йога практика .

 До следващия вторник , когато на широко ще представя пред вас ползите от дълбокото дишане .

Обич за всички вас !

Намасте !

 Мария !